Od danas prijemni ispiti za upis u specijalizovana odeljenja srednjih škola

10. maj 2024 – Danas startuje upisna trka za specijalizovana odeljenja gimnazija i umetničkih srednjih škola. Za upis u ta odeljenja ove godine je  prijavljeno 7.100 kandidata, a ima 5.000 slobodnih mesta. Kao i ranijih godina, najveće interesovanje je za IT odeljenja.

Prijemni će danas, sutra i u nedelju polagati kandidati koji žele da upišu specijalizovana odeljenja likovnih umetnosti, filoloških nauka, biologije, hemije i scenskih i vizuelnih umetnosti.

Đaci koji žele da se upišu u muzičku ili baletsku školu polagaće prijemni ispit 17, 18. i 19. maja. Prijemni ispit za učenike sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku, za učenike sa posebnim sposobnostima za fiziku, i za đake sa posebnim sposobnostima za geografiju i istoriju je 18. maja.

Za upis u bilngvalna odeljenja đaci će prijemni polagati 18. i 19. maja, a oni koji žele da upišu Matematičku gimnaziju i specijalizovana matematička odeljenja rešavaće zadatke 19. maja od 10 do 12 časova.

Preliminarni rezultati prijemnog biće objavljeni od 13. do 21. maja, a konačni rezultati od 14. do 22. maja.

Inače, đaci koji polažu prijemni za specijalizovana odeljenja nisu oslobođeni male mature. Oni zajedno sa vršnjacima polažu završni ispit 17, 18. i 19. juna, jer je to kruna osnovnog obrazovanja.

Foto/ilustracija: Ministarstvo prosvete (arhiva)

Skorašnji članci

error: Content is protected !!