Afrička kuga opet – u Podunavskom okrugu registrovana u Mihajlovcu

11. maj 2024 – Prošle godine svedočili smo epidemiji afričke kuge kod svinja u našoj zemlji, koja jedva nekako suzbijena, ali sa velikim posledicama – eutanazirano je oko 18.000 svinja, a ovog proleća Uprava za veterinu ponovo upozorava na širenje ove bolest. Malo-malo pa se proširuje spisak mesta u kojima je registrovana, poslednji su na listu dodati Tavnik kod Kraljeva i Umčari. Pre toga su slučajevi zabeleženi u Višnjićevu kod Šida, Mihajlovcu kod Smedereva, Bukoru i Sinoševiću kod Šapca i Laćarku kod Sremske Mitrovice.

Iz Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede i Privredne komore Srbije tvrde da građani nemaju razloga za brigu i uznemirenje, da se meso kontroliše i da mogu da se osećaju bezbedno kada kupuju meso u radnjama i mesarama.

Afrička kuga je zarazna virusna bolest koja pogađa svinje svih uzrasta, izazivajući hemoragijsku groznicu. Najčešće se prepoznaje tek u akutnom obliku kada je smrtnost kod životinja i svih 100 procenata.

Iz Ministarstva apeluju još jednom na vlasnike i držaoce svinja da svaku promenu zdravstvenog stanja prijave veterinaru, kako bi se izvršila brza dijagnostika bolesti i u što kraćem periodu preduzele sve neophodne mere u cilјu sprečavanja širenja afričke kuge svinja.

Vlasnici afričku kugu svinja mogu da prepoznaju na osnovu sledećih simptoma: iznenadno uginuće jedne i više svinja; gubitak apetita; potištenost; povišena telesna temperatura do 42°C; krvarenja po koži (najčešće po ušima, njušci, repu, nogama, stomaku i bočnim stranama trupa); krvav proliv; pobačaji; nesigurnost u hodu; otežano disanje i kašlјanje, povraćanje.

Od kada je u Srbiji registrovan prvi slučaj afričke svinjske kuge još 2019. godine, u skoro 2.500 poljoprivrednih gazdinstava prijavljeni su slučajevi zaraze, a bolest je zahvatila 48 opština i 15 upravnih okruga.

Do sada je, prema zvaničnim podacima, eutanazirano oko 55.000 svinja, od toga u gotovo trećina tokom trajanja prošlogodišnje  epidemije.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!