Izborna tišina, šta se sme, šta ne, koje su kazne za one koji je ne poštuju

31. maj 2024 – U nedelju se održavaju lokalni izbori u 89 gradova i opština, među kojima je i Kovin, kao i ponovljeni izbori u Beogradu. U ponoć je počela izborna tišina i traje do zatvaranja birališta, a ona podrazumeva da je u tom periodu  zabranjeno u medijima i na javnim skupovima objavljivati procene izbornih rezultata, javno predstavljati kandidate i program i birače pozivati kako da glasaju. Na biračkom mestu i na 50 metara od biračkog mesta zabranjeno je isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala.

Predviđene su i kazne za kršenje izborne tišine. Zakon o izboru narodnih poslanika, baš kao i onaj o lokalnim izborima, propisuje da klasični mediji, ali i internet portali registrovani kao mediji, mogu biti novčano kažnjeni. Isti je slučaj i sa privatnim licima, pa će tako fizičko lice koje se nađe u prekršaju biti kažnjeno novčanom kaznom od 10.000 do 40.000 dinara.

S druge strane, kampanja na društvenim mrežama nije regulisana zakonom i ne podleže nikakvim sankcijama ni tokom izborne tišine.

Pravno lice koje prekrši izbornu tišinu time što u medijima i na javnim skupovima objavi procenu rezultata izbora, javno predstavlja kandidate na izborima i njihove izborne programe i poziva birače da glasaju, odnosno ne glasaju za određene izborne liste. shodno pomenutom Zakonu, kazniće se do 100.000 do 600.000 dinara.

Propisana je kazna i za odgovorna lica u medijima koji prekrše ove zakonske propise, kreće se od 50.000 do 150.000 dinara, a  novčanom kaznom od 20.000 do 50.000 dinara kazniće se za prekršaj odgovorno lice u pravnom licu koje ne ispoštuje slovo zakona.

Zbog svega toga, ostaje nam samo da kažemo da će u nedelju biračka mesta biti otvorena u 7 a zatvorena u 20 časova, pa ko voli nek’ izvoli.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!