Obeleženo 83 godine od dana najvećeg stradanja u istoriji Smedereva

SMEDEREVO, 5. jun 2024 – Eksplozija municije u Smederevskoj tvrđavi 5. juna 1941. bez sumnje je najtragičniji događaj koji je ovaj grad zadesio. Kao i uvek na taj datum, Smederevci su se okupili kod spomenika stradalima okupili da im odaju počast, a tome je, po tradiciji, prethodio parastos poginulima na Starom groblju ispred spomen-kosturnice.

U 14 i 14, kada se tog kobnog dana 1941. sve odigralo, i ove srede se začuo pisak lokomotive sa nedaleke železničke stanice na kojoj je bilo najviše poginulih, seljaka koji su se vraćali sa pijace, bio je pazarni dan,  đaka koji su tog dana primali svedočanstva, kompletnog ansambla Novosadskog pozorišta, koji došli da prime plate baš na taj dan… Jedna od procena je da je tada, od same eksplozije i od poledica, stradalo oko dve i po hiljade ljudi, dve trećine grada bilo je sravnjeno sa zemljom.

Na spomenik su vence položile delegacije grada Smedereva, Policijske uprave, predstavnici Gradskog odbora SPS-a, SUBNOR-a, Udruženja ratnih vojnih invalida svih ratova, Organizacije invalida rada, Udruženja rezervnih vojnih starešina, Udruženja potomaka ratnika 1912-1918, učenici smederevske Gimnazije…

Prigodnu besedu imala je gradonačelnica Smedereva Jasmina Vojinović, podsećajući na najveće stradanje koje je ovaj grad pretrpeo, ali i na činjenicu da se potom podigao iz pepela, gradio i izgradio, da bude što je danas.

Svoj doprinos obeleževanju godišnjice tragedije dale su i članice Hora „Kir Stefan Srbin“, Kao i učenice Gimnazije i Srednje muzičke škole „Kosta Manojlović“.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!