Svetski dan životne sredine 2024 – kako se izboriti sa sve češćim sušama

5. jun 2024 – Svake godine 5. juna obeležava se Svetski dan životne sredine, a ovogodišnji slogan je: „Naša zemlja. Naša budućnost. Mi smo generacija obnove”.  Tema ovogodišnjeg Dana je obnova zemljišta i njegovo jačanje otpornosti na sušu.

Dezertifikacija – pretvaranje zemljišta u pustinju takođe je deo ovog problema, pa onda ne čudi da je zvanični domaćin ovog obeležavanja Svetskog dana zaštite životne sredine Saudijska Arabija

Ekosistemi širom sveta su ugroženi, navodi se u agendi ovogodišnjeg Dana, počev od šuma, preko zemljišta do poljoprivrednih površina i jezera, prirodni prostori od kojih zavisi postojanje čovečanstva nalaze se na prekretnici.

Skoro 40 odsto zemljišta na planeti je degradirano, a suše su 29 posto češće i brojnije nego što je to bilo 2000. godine i, ne manje važno, traju duže. Ukoliko se ne preduzmu hitne mere, do sredine veka bi mogle da pogode tri četvrtine svetske populacije.

Svetski dan životne sredine ustanovile su ga Ujedinjene nacije 1973. godine, predstavlja najveću globalnu platformu za informisanje javnosti o stanju životne sredine i obeležava se širom sveta.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!