Skupština Smedereva usvojila Strategiju razvoja urbanog područja grada

SMEDEREVO. 11. jun 2024 – Odbornici Skupštine grada Smedereva na današnjoj sednici su usvojili Strategiju razvoja urbanog područja grada Smedereva, koja bi najvažnijim projektima, merama i ciljevima u narednih deset godina, trebalo da ima za cilj veće iskorišćavanje svih potencijala ovog dokumenta.

Opozicija je imala zamerke na sam nacrt Strategije, imajući u vidu da je ova Skupština do sada usvojila mnogo strategija i planova razvoja koji su završavali, kako se čulo, kao „mrtvo slovo na papiru“.

Gradonačelnica Jasmina Vojinović je kazala da joj je veoma drago što su gotovo svi saglasni da Strategija predviđa odlična rešenja i ideje za Smederevo, a da će lokalna vlast raditi na ostvarivanju svega što je tim dokumentom predviđeno. Ona je poručila da će joj biti zadovoljstvo da na svakom narednom zasedanju odbornike izvesti o tome šta je između dve sednice konkretno učinjeno.

Potom su usvojene odluke o izradi planova detaljne regulacije u delu grada između Ulice Crvene armije i železničke pruge na potesu Papazovac i solarne fotonaponske elektrane u Industrijskoj zoni.

Polemike vlasti i opozicije bilo je i u okviru tačke u vezi sa likvidacionim izveštajem Turističke organizacije za 2023. Na raniju najavu da će TO Smederevo ponovo biti formirana, reakcije opozicije su bile podsećanje na situaciju od pre sedam godina kada su, na istom tom mestu apelovali da vlast ne gasi ustanovu koja je ključna za razvoj turizma.

“Da, bila je to pogrešna odluka. Da možemo da vratimo vreme, ne bismo to uradili, ali ljudski je i priznati grešku. Na sledećoj Skupštini će nekadašnja Turistička organizacija biti likvidirana. Ali ne možemo da zaboravimo prošlu godinu i to radimo sada. Koštala nas jeste kao Svetog Petra kajgana. Nemam ništa protiv ni da se pokrene pitanje odgovornosti, pa i ako tu ima i mog udela… Na sledećoj skupštini je likvidiramo, a ja želim da pozovem sve predstavnike odborničkih grupa, da vidimo šta ćemo dalje”, rekla je pored ostalog gradonačelnica Smedereva.

Skupština je na današnjoj sednici usvojila izveštaje o finansijskom poslovanju ustanova čiji je osnivač Smederevo za prošlu godinu, a iako odmaralište na Rtnju ne postoji u izveštaju, bilo je tema diskusija nekolicine opozicionih odbornika, a zatražena je i odgovornost nadležnih, uz pominjanje krivičnih prijava. Takođe, govorili su i o pravnom statusu direktora pomenutih ustanova, za koje su izneli saznanja da je većina u nezakonitom statusu, odnosno da im je istekao mandat ili su još uvek u statusima vršilaca dužnosti, nazvavši ih “građanima koji su uzurpirali funkciju direktora” i navodeći da je osnivač dužan da imenuje direktora a na osnovu jasnih procedura konkursa.

Gradonačelnica Smedereva je odgovorila da Rtanj jeste veliki problem.

“Nema izveštaja, napravićemo radnu grupu da daju predlog šta da se radi sa tim, da li se uklapa u ono što se danas traži za smeštaj, u smislu standarda. Izgleda da je teško ispoštovati norme za takve ustanove gde šaljemo decu. Odmaralište je vlasništvo Grada Smedereva dato na korišćenje Predškolskoj ustanovi ‘Naša radost’. Mi u ovom trenutku, realno posmatrano, nemamo uslove da deca ponovo krenu da idu tamo. Videćemo, da nađemo zakonsko rešenje ali da onda svi stanemo iza toga.”

U nastavku sednice, usvojeno je Rešenje o obrazovanju Gradskog štaba za vanredne situacije i data je saglasnost na godišnji plan rada komunalne milicije Grada Smedereva.

Skupština grada Smedereva je takođe danas potvrdila mandat novom odborniku, Božidaru Lakićeviću, penzioneru, koji će u Skupštini zameniti Vesnu Kiš Kostić, koja je na prošloj sednici podnela usmenu ostavku.

Odbornici su se, u okviru dopune dnevnog reda, saglasili i sa prestankom funkcije v.d. direktora JP Sportski centar Smederevo, Branislava Vučkovića, kao i sa imenovanjem Ivana Vučića na ovu funkciju. Ivan Vučić je diplomirao na Fakultetu fizičke kulture u Nišu, predsednik je Asocijacije sportskih centara, donedavno bio direktor Sportske hale Smederevo.

Dopunom dnevnog reda imenovani su predsednik i članovi Nadzornog odbora JKP Parking servis Smederevo i JP Gradsko stambeno Smederevo, a imenovani su i članovi Školskog odbora Gimnazije u Smederevu.

U okviru današnje sednice, odbornici su minutom ćutanja odali počast nedavno preminulom članu Gradskog veća Bojanu Kostiću.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!