Radmila Stanković dobitnica ovogodišnjeg priznanja “Niko Garone”

SMEDEREVO, 17. jun 2024 – Nagrada „Niko Garone“, koju pozorište PATOS iz Smedereva dodeljuje od 2014. godine za posebno angažovanje novinara, novinskih redakcija i medijskih kuća u oblasti kulture, ove godine pripala je novinarki Radmili Stanković.

Prema obrazloženju komisije za dodelu nagrade, Radmila Stanković više od 50 godina piše o kulturi za domaće najuglednije medije. Kroz nebrojene intervjue promovisala je ličnosti koje su nosioci istinskih kulturnih vrednosti, a kroz svoje istraživačke i kritičke tekstove i komentare, beskompromisno je analizirala stanje u toj oblasti.

„Ni malo lagan sagovornik, nikada oportunista, Radmila nedvosmisleno postavlja prave teme, ne povlađujući sagovorniku. Kada neko u budućnosti bude imao potrebu da se upozna sa kulturnim miljeom sa ovoga prostora tokom prethodno pola veka, u Radmilinim tekstovima će naći neiskrivljenu sliku. Novinarka sa istinskim integritetom, ne priklanja se ni jednom vladajućem mišljenju ni opštem mestu, mirno nastavljajući svojim putem“, navodi se u obrazloženju.


Niko Garone, čije ime nosi nagrada, bio je novinar i pozorišni kritičar italijanskog lista “Republika”, koji je posvećeno pratio i afirmisao savremenu italijansku i evropsku pozorišnu i plesnu scenu, a od 2005, kroz aktivnosti omladinskog pozorišta PATOS i njihovog festivala Patosoffiranje, i nezavisnu kulturu u Srbiji i regionu. Autor je publikacije “Nova lica Srbije” i dokumentarnog filma o inkluzivnom pozorišnom projektu “Nomad scena”. Niko Garone preminuo je u Rimu 2009. godine. Njegov sin je danas svetski priznati reditelj Mateo Garone.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!