Site icon podunavlje.info

Šorom šajke, a Dunavom – zamrzivači… (video)

18. jun 2024 – Puna su nam usta zaštite životne sredine, potpisnici smo, kao država, nebrojenih međunarodni dokumenta u kojima se obavezujemo da ćemo je čuvati, usvojili smo brdo zakona koji regulišu tu oblast… Pa ipak, ima nešto u našim mozgićima što se ne da menjati. Kako drugačije objasniti ovaj snimak, zamrzivač koji plovi Dunavom!

Od izvorišta u planinama jugozapadne Nemačke do ušća u Crno more, od ukupno 2.857 kilometara, najzagađeniji deo Dunava može se naći u nešto manje od 600 kilometara vodotoka od naselja Bezdan do Negotina – u Srbiji, brale. To ne kažemo mi nego međunarodne studije, koje nerado ali ipak priznaju, jer moraju, pošto su potkrepljene podacima, i naše relevantne institucije.

Ako za prečišćavanje otpadnih voda treba mnogo para, pa svi naši veliki gradovi na toku Dunava, bez razlike, kanalizaciju direktno izlivaju u tu reku, za ovako nešto, što se može videti na snimku, zaista nema opravdanja.  Nema tih para, izgleda, koje mogu da promene svest ljudi.

Neko će reći – kazne.  Jeste, i one su propisane na početku pomenutim zakonima. Samo još da se zakoni primenjuju. Mada, ako puštate neku stranu kompaniju da truje stotine hiljada ljudi, za naše prilike ne bi bilo neobično da nahvataju nekog nebitnog lika koji je frknuo zamrzivač-sandučar u Dunav.  Ali nisu. Ni to.

PS Snimak je nastao kod Bačke Palanke, pa ako vidite zamrzivač da znate da nije odavde. Što još ne znači…

Video: Instagram srbialive_vesti

Exit mobile version