Agencija tvrdi da je u Smederevu kvalitet vazduha prošle godine bio bolji

SMEDEREVO, 23. jun 2024 – Agencija za zaštitu životne sredine objavila je juče da su rezultati monitoringa kvaliteta vazduha u Boru i Smederevu za 2023. pokazali da nije bilo većih prekoračenja koncentracija štetnih materija, „što je potvrda da su sprovedene mere i projekti dali dobar rezultat kada je reč o unapređenju kvaliteta vazduha“.

Na stranu sad što ima treba pola godine da obrade podatke, ali ova konstatacija… Takoreći, šta se vi tamo bunite, valjda mi odavde bolje znamo.

Podaci za Smederevo za 2023. godinu, piše dalje, pokazali su da suspendovane čestice PM10 nisu prekoračile godišnju graničnu vrednost ni na jednom mernom mestu, dok su čestice PM2.5 prekoračile godišnju graničnu vrednost samo na jednom mernom mestu. Ni na jednom mernom mestu nisu prekoračene ciljne godišnje vrednosti teških metala, dok je prekoračenje nikla izmereno samo na indikativnim mernim mestima.

Smederevu je tokom četiri godine, samo kroz projekte Ministarstva, navodi se I taj podatak, dodeljeno oko 350 miliona dinara za realizaciju zelenih projekata. Između ostalog, zamenjen je pola veka stari kotao u naselju Senjak, gde sada zgrada vrtića i priključeni objekti, što je ukupno više od 15.000 kvadrata, koriste ekološki prihvatljiviji gas.

U protekloj godini, u Boru nisu registrovana godišnja prekoračenja, stoji u izveštaju, dok je u Smederevu zabeleženo samo godišnje granično prekoračenje čestica PM2.5 na jednom mernom mestu i neznatna prekoračenja nikla na indikativnim mernim mestima.

E sad, ako ste se zatekli na “indikativnom mestu”, e pa je… U svakom slučaju, sudeći po izveštaju, neće biti, da parafraziramo čuvenu izjavu, uništeno više života nego što je prvobitno planirano.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!