Počelo jedanaesto izdanje pozorišnog festivala „Teatar u Tvrđavi“

SMEDEREVO, 25. jun  2024 – Izvođenjem predstave „Ričard treći“, novosadskog pozorišta Újvidéki Színház, po čuvenoj drami Viljema Šekspira, sinoć je u Smederevu počeo, po jedanaesti put, festival „Teatar u Tvrđavi“.

Pre početka predstave publici su se obratili gradonačelnica Grada Smedereva Jasmina Vojinović kao i umetnički rukovodilac pozorišta Újvidéki Színház Robert Lenard.

Nažalost, zbog loših vremenskih uslova otvaranje nije moglo da bude na sceni u Malom gradu zdanja čije ime festival nosi u nazivu. Umesto toga, publika je novo viđenje Šekspira, sa titlovima, s obzirom da je izvođenje bilo na mađarskom, mogla da pogleda u Velikoj dvorani Centra za kulturu.

Ovog utorka na festivalskom programu je “(Pra)faust) Beogradskog dramskog pozorišta, u režiji Borisa Liješevića. Naslovnu ulogu igra Svetozar Cvetković, a pored njega na sceni će biti Ozren Grabarić, Iva Ilinčić, Mirjana Karanović, Daniel Sič, Ivan Zarić i Stanislava Nikolić.

Sutra, u sredu, Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada izvešće „Skupljače perja“ Režiju potpisuje Dejan Projkovski, a autorske tekstove songova, pošto je predstav praćena adekvatnom muzičkom podlogom, napisao je Sašo Dimoski, a muziku Oliver Josifovski.

Četvrtak je na festivalu porodični dan, pa će toga mlađi gledaoci moći da pogledaju “Pepeljugu”  pozorišta “Sanjalište” u 18 sati. U večernjem terminu na programu je predstava “Istorija pozorišta (ukratko)” Gradskog pozorišta Bečej i Studentskog kulturnog centre Novi Sad.

Narodno pozorište iz Beograda u petak će izvesti “Ribarske priče” Karla Goldonija, koje je režirala Ana Tomović. Uloge je poverila Branislavu Tomaševiću, Ivani Šćepanović , Tamara Šustić, Vučiću Peroviću,- Jovanu Jovanoviću, Hadži Nenadu Maričiću, Zlatiji Ivanović, Ivi Milanović, Teodori Dragićević, Draganu Sekuliću i Nedimu Neziroviću.

Predstave su takmičarskog karaktera, a glasa se za najbolju predstavu po oceni publike.

Završne večeri festivala, u subotu, povodom Svetskog dana Dunava, na sceni u Malom gradu biće izvedena “Dunavska simfonija”. Učiniće to Beogradski akademski ansambl harmonike.

Foto: Centar za kulturu Smederevo, Nenad Živanović

Skorašnji članci

error: Content is protected !!