Site icon podunavlje.info

“Vampirača” prvi put ujedinila vlast i opoziciju u Smederevu

SMEDEREVO, 27. jun 2024 – Na današnjoj sednici Skupštine grada Smedereva došlo je do saglasja predstavnika vlasti i opozicije u Smederevu, makar po jednom pitanju dnevnog reda skupštinskog zasedanja u ovom sazivu. Naime, Predlog plana detaljne regulacije za izgradnju rezervoara vode na lokaciji “Vampirača” u katastarskoj opštini Mihajlovac, usvojen je jednoglasno, sa 52 glasa odbornika vlasti i opozicije.

Inače, današnje zasedanje obeležila je i rekordna, troiposatna diskusija u aktuelnom sazivu, o Predlogu odluke o završnom računu budžeta grada Smedereva za 2023. godinu, sa dopunjenim Izveštajem o reviziji konsolidovanih finansijskih izveštaja završnog računa budžeta grada Smedereva za 2023. godinu.

Na sajtu Državne revizorske institucije (DRI) juče je objavljen Izveštaj o reviziji konsolidovanih finansijskih izveštaja završnog računa budžeta Grada Smedereva za 2023. godinu. DRI je u rezimeu pomenutog izveštaja objavio mišljenje sa rezervom o konsolidovanim finansijskim izveštajima, u okviru kojeg su evidentirane određene nepravilnosti.

Prema navodima DRI, u Bilansu prihoda i rashoda u periodu od 1.1. do 31.12.2023. godine, prihodi budžeta više su iskazani u iznosu od 563 hiljade dinara;  deo prihoda i primanja je nepravilno evidentiran, te je deo prihoda i primanja više iskazan za 810 hiljada dinara i manje iskazan za 810 hiljada dinara u odnosu na nalaz revizije; deo rashoda i izdataka je nepravilno evidentiran, a deo rashoda i izdataka je više iskazan za 104.096 hiljada dinara i manje iskazana za 104.096 hiljada dinara u odnosu na nalaz revizije; deo rashoda i izdataka u iznosu od 23.150 hiljada dinara nije planiran i izvršen u skladu sa organizacionom klasifikacijom.

U Bilansu stanja na dan 31.12.2023. godine, više je iskazano: zgrade i građevinski objekti u iznosu od 100.765 hiljada dinara, oprema u iznosu od 3.781 hiljade dinara, zemljište u iznosu koji DRI nije mogao da utvrdi, nefinansijska imovina u pripremi u iznosu od 125.329 hiljada dinara, kratkoročna potraživanja u iznosu od 70 hiljada dinara, dati avansi, depoziti i kaucije u iznosu od 3.215 hiljada dinara, obaveze u iznosu od 26.015 hiljada dinara, anbilansna aktiva u iznosu od 9.296 hiljada dinara;

Takođe u Bilansu stanja, manje je iskazano: zgrade i građevinski objekti u iznosu od 629.668 hiljada dinara, oprema u iznosu od 4.310 hiljada dinara, nematerijalna imovina u iznosu od 30 hiljada dinara, domaće akcije i kapital u iznosu od 81.073 hiljade dinara, kratkoročna potraživanja u iznosu od 13.858 hiljada dinara, obaveze u iznosu od 5.730 hiljada dinara;

DRI je naveo da je nepravilno više iskazano na sledećim bilansnim pozicijama: zgrade i građevinski objekti u iznosu od 108.762 hiljade dinara, ostale nekretnine i oprema u iznosu od 33 hiljade dinara, nefinansijska imovina u pripremi u iznosu od 17.076 hiljada dinara, avansi za nefinansijsku imovinu u iznosu od 3.210 hiljada dinara, zalihe proizvodnje u iznosu od 1.686 hiljada dinara, izdvojena novčana sredstva i akreditivi u iznosu od 4.509 hiljada dinara I kratkoročna potraživanja u iznosu od 24.395 hiljada dinara, dati avansi, depoziti i kaucije u iznosu od 7.605 hiljada dinara.

Potom, u otkrivenim nepravilnostima DRI navodi da vrednost i površina zgrada i građevinskih objekata u poslovnim knjigama Grada, evidenciji Grada o imovini i katastru nepokretnosti nije usaglašena.

Nije usaglašeno stanje učešća u kapitalu preduzeća čiji je osnivač grad Smederevo evidentiranog u poslovnim knjigama Gradske uprave, sa stanjem kapitala koji je upisan kod Agencije za privredne registre i stanjem osnovnog kapitala iskazanog u finansijskim izveštajima javnih preduzeća, javnih komunalnih preduzeća i doo čiji je osnivač Grad Smederevo. Kod popisa imovine i obaveza je utvrđeno da nije u potpunosti izvršen popis, jer Gradska uprava, PU „Naša radost“, Centar za kulturu, Istorijski arhiv, mesne zajednice i Turistička organizacija u likvidaciji nisu izvršili popis celokupne imovine i obaveza.

Kako navodi DRI, Grad Smederevo nije u potpunosti uspostavio efikasan sistem internih kontrola što je dovelo do nastanka određenih nepravilnosti kod sprovođenja popisa imovine i obaveza, adekvatnog dokumentovanja, evidentiranja poslovnih promena, upoređivanja i usaglašavanja evidencija i pouzdanog izveštavanja.

Broj datih preporuka od strane DRI je 23, a u toku postupka revizije, direktni i indirektni korisnici budžetskih sredstava Grada Smedereva dostavili su dokaze da su preduzeli mere za otklanjanje 22 nepravilnosti, navodi se u rezimeu Izveštaja o reviziji konsolidovanih finansijskih izveštaja završnog računa budžeta Grada Smedereva za 2023. godinu koji je objavila Državna revizorska institucija.

Skupština je usvojila pomenutu odluku zajedno sa izveštajem DRI, 41 odbornik je glasao ZA, protiv je bilo 14, a dva odbornika su bila uzdržana.

Osim toga, usvojene su sve odluke i informacija o kojima smo pisali u najavi sednice, kao i predlozi odluka koji su bili dopune dnevnog reda današnjeg zasedanja, od kojih izdvajamo predloge za davanje saglasnosti na Plan rada Crvenog krsta Smederevo za 2024 godinu za Narodnu kuhinju i za davanje saglasnosti na Odluku Upravnog odbora Centra za kulturu Smederevo za raspisivanje Javnog konkursa za izbor direktora.

Exit mobile version