Širom Evrope, po dvadeseti put, obeležava se Međunarodni dan Dunava

29. jun  2024 –  Počev od 2004. godine, svakog 29. juna obeležava se Dan Dunava u 14 zemalja koje su potpisnice Međunarodne konvencije o saradnji na zaštiti i održivom korišćenju reke Dunav, a među njima je i Srbija.

Na svom putu od izvorišta na planini Švarcvald u Nemačkoj do ušća u Crno more, Dunav protiče kroz deset država, što ga čini najznačajnijom međunarodnom rekom na svetu. Svojim tokom u dužini od 2.857 kilometra, na 33. mestu je u svetu i drugom u Evropi.

Manifestacije povodom Dana Dunava organizuju se u svim zemljama potpisnicama Međunarodne konvencije o saradnji na zaštiti i održivom korišćenju reke Dunav. U Srbiji se obeležava u više gradova, kroz niz aktivnosti, građanima se pružaju informacije o stanju vode Dunava i sa njim povezanih ekosistema.

Jer, očuvanje Dunava zahteva zajedničke napore svih zemalja u slivu reke, kao i saradnju između javnog i privatnog sektora. Povezivanje industrijskih potreba sa održivim praksama u nekim drugim zemljama pokazuje da je moguće postići ravnotežu između razvoja i zaštite prirode.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!