Neće biti psihološkinja, pešakinja, lovkinja, poslovotkinja… za sada

29. jun 2024 – Ustavni sud je objavio odluku kojom se do okončanja postupka za ocenu ustavnosti obustavlja donošenje akata na osnovu Zakona o rodnoj ravnopravnosti. Pokrenut  je postupak za utvrđivanje neustavnosti Zakona o rodnoj ravnopravnosti („Službeni glasnik RS“, broj 52/21). Sud je, stoji na zvaničnom sajtu najviše pravosudne instance, obustavio izvršenje pojedinačnog akta ili radnje preduzete na osnovu odredaba navedenog Zakona.

Zakon o rodnoj ravnopravnosti, podsetimo, usvojen je 2021. godine i odmah je izazvao kritike dela javnosti, kao i SPC i Matice Srpske.

U delu Zakona o rodnoj ravnopravnosti, koji je počeo da se primenjuje od 1. juna ove godine, podsečamo, piše da treba da se koristi rodno osetljivi jezik i to u (član 37, stav 4, tačka 3) školskim udžbenicima, nastavnom materijalu, svedočanstvima, diplomama, licencama, a isto su dužni da čine i mediji.

Za nepoštovanje odredbi 37 i 44 Zakona propisana je kazna za organe javne vlasti sa 5.000 do 150.000 dinara, dok mediji, srećom, nije trebalo da novčano odgovaraju.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!