Počela restauracija fontane Kupačica, završetak do Smederevske jeseni

SMEDEREVO, 1. jul 2024 – Na najlepšoj fontani u Smederevu, koju mnogi zovu i „Kupačica“, kod nekadašnjeg Hotela „Grand“, u samom centru grada, danas su počeli radovi na renoviranju, a izvode ih radnici JKP „Zelenilo i groblja“.

„Ovo je mesto koje budi lepe uspomene mnogim Smederevcima, starijim generacijama, koje je u prethodnom periodu bilo nepravedno zapostavljeno i sad je vreme da ga vratimo Smederevcima, pre svega mlađim generacijama, kako bi i oni mogli, kasnije, da imaju svoju uspomenu na ovo jedinstveno mesto“, rekla je Jasmina Vojinović, gradonačelnica Smedereva.

Prema njenim rečima, projekat je urađen i opredeljena su sredstva u iznosu od oko pet miliona dinara.

„Ponosna sam što je za ove radove osposobljeno JKP ‘Zelenilo i groblja’, što je nama olakšavajuća okolnost. U slučaju da dođe do nekih kvarova, bićemo u situaciji da brzo reagujemo. Smederevu moramo vratiti fontanu, podsetiću da je voda simbol večnosti, a nadam se da svi želimo da Smederevo bude večiti grad. Zato smo, simbolično, krenuli od rekonstrukcija gradskih fontana“, istakla je gradonačelnica.

Pošto se fontana nalazi u neposrednoj blizini Gradske kafane, svojevremeno i Hotela „Grand“, ona je dodala da se razmatraju mogućnosti kako da se Smederevcima vrati i ovo prelepo zdanje u strogom centru, o čemu će, kako je rekla, javnost biti blagovremeno obaveštena.

Šef gradilišta, Danilo Ilić, zaposlen u JKP „Zelenilo i groblja“, dodao je da bi radovi trebalo da budu završeni do 1. septembra, odnosno do početka Smederevske jeseni.


Prvobitni naziv ovog umetničkog dela je „Fontana kupanje“, a autor je akademski vajar Aleksandar Zarin, kasnije profesor, pa i, kraće vreme, dekan Fakulteta likovnih umetnost u Beogradu.

Zarin je u Smederevu proveo ratne godine, njegovi su u Smederevo doselili 1941, kada mu je otac dobio posao u fabrici vagona, u kojoj će potom i Aleksandar raditi. Po završetku rata 1946. upisao je Likovnu akademiju, diplomirao je 1950. i već tada se dokazao kao vajar velikih dometa.

Skulptura, koju Smederevci popularno tovu „Kupačica“, nastala je i na ovo mesto postavljena 1958. i to je bilo, na neki način, njegovo oduživanje za vreme provedeno u ovom gradu.

Inače, još samo i to, hotelu ispred koga je postavljena desetak godina ranije vraćeno je staro ime – „Grand“. Naime, vremenom se zaboravilo, ali po nacionalizaciji hotela, 1946. promenjeno mu je ime, zvao se prvo „Sutjeska“, a potom i „Moskva“. Onda je došla 1948, raskid sa Informbiroom, pa su nazivi koji su asocira na period ljubavi sa bratskim SSSR-om masovno menjani.

„Kupačica“ će, evo, biti vraćen nekadašnji sjaj, a ostaje da se nadamo da će i za „Grand“, više ne hotel nego gradsku kafanu koja ga je nasledila s istim imenom, biti makar malo slične sreće.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!