Potpisani ugovori za subvencionisanu nabavku kotlova na gas i pelet

SMEDEREVO, 15 jul 2024 – U Gradskoj upravi u Smederevu danas su potpisani ugovori sa građanima  koji su konkurisali za subvencionisana sredstva za nabavku novih kotlova na gas i pelet u okviru projekta za smanjenje zagađenja vazduha iz individualnih ložišta na teritoriji grada Smedereva.

Reč je o bespovratnim sredstvima koja su  obezbeđena uz zajedničku podršku Ministarstva zaštite životne sredine i lokalne samouprave.

„Ukupna vrednost ovog projekta je 3,16 miliona dinara, pri čemu je učešće grada 50 procenata, odnosno 1,58 miliona dinara. Na konkurs se prijavilo 19 domaćinstava, jedno je u međuvremenu odustalo, a jedan zahtev je odbačen zbog neispunjenja uslova, dok je uslove ispunilo 17 domaćinstava. Sredstava za nabavku kotla na pelet odobrena su za četiri domaćinstva, a 13 domaćinstava je dobilo sredstva za nabavku kotla na gas. Subvencija iznosi 50 odsto od vrednosti ukupne investicije sa PDV-om, a maksimalno 110.000 dinara sa PDV-om za nabavku kotlova na pelet, odnosno 85.000 dinara sa PDV-om za nabavku kotlova na gas“, rekla je gradonačelnica Smedereva Jasmina Vojinović  na svečanosti uručenja ugovora. Navela je i da grad Smederevo već treću godinu, kroz javne pozive podseća građane da mogu konkurisati i za ostale različite mere energetske sanacije kuća i stanova: za zamenu dotrajale stolarije, starih kotlova, za postavljanje različitih vrsta izolacija, ugradnju toplotnih pumpi i postavljanje solarnih panela, a zatim podsetila da se efekti pomenutih mera ne ogledaju samo u smanjenim računima i uštedi u kućnim budžetima, već da oni doprinose i zaštiti životne sredine što i jeste cilj lokalne samouprave.

„Zainteresovanost građana za ove mere iz godine u godinu je sve veća i zato vas pozivam da pratite javne pozive i da konkurišete za subvencije u oblasti energetske efikasnosti“, apelovala je gradonačelnica.

U Gradskoj upravi na istoj svečanosti danas su potpisani i ugovori sa izvođačima koji će kao treća strana ugovora biti angažovani u realizaciji navedenog projekta za smanjenje zagađenja vazduha iz individualnih izvora.

Informacija i foto: kabinet gradonačelnice Smedereva

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!