Sastanak sa rukovodiocima javnih preduzeća zbog dugotrajnih vrućina

SMEDEREVO, 15. jul 2024 – Zbog dugotrajnog i ekstremno toplog talasa, gradonačelnica Smedereva Jasmina Vojinović danas je održala sastanak sa  Miroslavom Ilićem direktorom JKP „Zelenilo i groblja“, Srđanom Stojkovićem, direktorom JKP Vodovod  Aleksandrom Savićem rukovodiocem sektora za planiranje investicija u Elektrodistribuciji Smederevo.

Na sastanku se razgovaralo o svim preduzetim merama koje garantuju uredno i stabilno snabdevanje potrošača strujom i vodom, ali i redovnom  obavljanju svih poslova koji se tiču delokruga rada JKP „ Zelenilo i groblja“.

Prema rečima Srđana Stojkovića direktora JKP „ Vodovod“ i pored ekstremno visokih temperatura vodosnabdevanje na teritoriji Smedereva je uredno i nema pada pritiska u mreži, uprkos  povećanoj potrošnji vode za oko 40 odsto. Ovo preduzeće uspeva da dopremi vodu do svih krajnjih korisnika na gradskom sistemu. Na nekoliko lokacija u gradu (u  Knez Mihajlovoj ulici  kod bolnice, uglu ulica Knez Mihajlove i Karađorđeve i u Karađorđevoj ulici kod Centra za kulturu) obezbeđena je voda iz hidranata sa slavinama sa natpisom „ Voda za piće“, dok su na još nekoliko lokacija  gde je veća frekvencija stanovništva postavljene cisterne, a u sistem vodosnabdevanja na teritoriji grada Smedereva  uključeno je i 6 mobilnih rezervoara.

Kada je reč o snabdevanju građana iz seoskih autonomnih vodovodnih sistema za sada nema  poremećaja u distribuciji vode, ali iz „ Vodovoda“ apeluju na racionalnu potrošnju u ovakvim situacijama, bez zalivanja bašti i dvorišta, posebno u selima Vrbovac, Seone, Suvodol, Mihajlovac, Binovac i Malo Orašje. Najavljeno je da će obilaskom terena situaciju oko vodosnabdevanja kontrolisati i inspekcijske službe.

Rukovodilac sektora za planiranje investicija Elektrodistribucije Smederevo Aleksandar Savić je potvrdio da je snabdevanje potrošača strujom  u Smederevu uredno. Potrošnja je očekivano zbog korišćenja  rashladnih uređaja povećana, ali sistem je stabilan. Izvršen je obilazak terena i trafostanica, u kojima se beleže visoke temperature i u ovom preduzeću ističu da nas ovakva leta opominju da ubuduće moramo više razmišljati o načinima kako delovati u ovakvim situacijama.

Zbog visokih temperatura, od danas pa sve dok traje toplotni talas, cisterne JKP „ Zelenilo i groblja“, će u intervalu  od 14 -22 časa  prskati ulice u užem jezgru grada gde nema mnogo zelenila, ističe Miroslav Ilić direktor ovog preduzeća i dodaje da građani osveženje mogu potražiti i pored renoviranih gradskih fontana i svih česmi u gradu koje su u funkciji.

Za radnike „ Zelenila i groblja“ koji rade na otvorenom, ovo preduzeće je prilagodilo radno vreme, tako što  ono počinje u ranim jutarnjim satima i završava se do najtoplijeg dela dana.

Informacija i foto: Kabinet gradonačelnice Smedereva

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!