I meteorolozi zatečeni onim što se događa s vremenom na Balkanu

17. jul 2024 – Jul je u ovim našim krajevima i inače poznat kao najtopliji mesec, ali ovakav, kakav je do sada… Dešavalo se da toplotni talasi “udare” na tri-četiri dana, ali da vežu deset i više toga još nije bilo. Pri tome, u Srbiji se, po podacima sajta Sever Weather Europe, beleže rekordne najniže dnevne temperature, koje su iznad 30 stepeni Celzijusa, pa ovo „najniže“ zaista zvuči cinično.

Meteorološka stanica u Vršcu, navode na sajtu SWE, imala je zapanjujuću minimalnu temperaturu od +30,6 °C u subotu i +31,2 °C u nedelju! Ovo je, kažu, najverovatnije najviša minimalna temperatura ikada zabeležena u Srbiji.

Istovremeno, Beograd je imao minimalnu temperaturu od +27,3 °C u subotu i +27,5 °C u nedelju,  a i ove vrednosti su takođe veoma blizu rekordnih za najniže dnevne temperature.

Zaista, kada se pogleda meteorološka karta Evrope, naša i sve ostale države na Balkanu ne izgledaju kao da gore, nego da su već sagorele i pretvorile se u ćumur.

Prema prognozama globalnih vremenskih modela, temperature tokom jula ostaće znatno iznad proseka širom južne i istočne Evrope. Najnenormalnije temperature ponovo se predviđaju za Balkan, navode iz SWE, jer se prekomerna vrućina prenosi iz severne Afrike preko mediteranskog regiona do Balkanskog poluostrva i istočne Evrope.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!