Site icon podunavlje.info

Država i Jugoslovensko rečno brodarstvo – ‘oće proda, neće proda…

27. jul 2024 – Ministarstvo privrede, za sada je, izgleda, odustalo od privatizacije Jugoslovenskog rečnog brodarstva (JRB), pošto je tokom protekle sedmice, samo dan nakon što je objavilo javni poziv saopšteno  da je poziv poništen. Bez obrazloženja.

Početna cena bila 29,2 miliona evra, a subjekt privatizacije ima ukupno 1.804.484 akcije, od čega je 99,98 odsto u vlasništvu države.

Inače, na sajtu JRB navodi se da je to preduzeće ubedljivo prvo na tržištu domaćeg rečnog transporta, dok je peto najveće preduzeće koje plovi Dunavom.

Od 2010. godine preduzeće je u rukama države, nakon raskida ugovora sa kompanijom EDDSG.

Ovo je druga prodaja JRB, prva je bila 2008. i pratile su je, u najmanju ruku, kontroverze. Naime, u pozivu za prodaju tada je navedeno  je da za kupovinu Jugoslovenskog rečnog brodarstva, odnosno 70 odsto društvenog kapitala tog preduzeća, mogao da konkuriše samo onaj „koji se bavi delatnošću saobraćaja na unutrašnjim vodenim putevima i/ili uslugama na rečnom i jezerskom saobraćaju i/ili izgradnjom i opravkom brodova najmanje tri poslovne godine u kontinuitetu i da je ostvario poslovni prihod od najmanje 20 miliona evra u 2006. godini“.

Konzorcijum koji su činili „Tamoza Trading Ltd. Kipar“ i „Daxin Petroleum PTE Ltd. Singapur“ kao lider proglašen je za pobednika jer je ponudio 32,5 miliona evra za otkup kapitala i 10 miliona investicija. Drugoplasirani, takođe konzorcijum firmi „Palmali Shipping SA“ i „Palmali Holding Company Ltd. Malta“, ponudio je 30 miliona evra za kapital i 15 miliona investicija.

Obrazloženje je bilo da je iako je ukupna ponuda drugoplasiranog veća od ponude prvoplasiranog, redosled takav jer se za rangiranje zbraja tek petina sume predviđena za investiranje. Takva su bila pravila ovog tendera i sa te strane gledano, zamerke na odluku nema. Pa ipak, drugoplasirani se žalio uz tvrdnju da je čak „Daxin“ falsifikovao dokumentaciju.

Sve se završilo tako što je „Daxin“ podneo Agenciji za privatizaciju dopis o odustajanju od kupovine većinskog dela JRB-a, koji je ostao u vlasništvu države.

Foto: JRB, Potisklivač „Kajmakčalan“ u plovidbi ispod Kovinskog mosta

Exit mobile version