Site icon podunavlje.info

Savez sindikata traži da minimalac pokriva osnovne troškove života

29. jul 2024 –  Savez samostalnih sindikata Srbije priprema se za pregovore o minimalnoj ceni rada za 2025. godinu, koji su zakazani za 15. avgust, pa je u cilju formiranja pregovaračke platforme na svom sajtu pokrenuo anketu kako bi saznao mišljenje radnika, članova sindikata i građana, a danas se javnosti obratio i saopštenjem u kome je zatražio da minimalna zarada pokriva osnovne troškove života

Samostalni sindikat je u saopštenju naveo da su od 2021. do 2023. godine prosečne neto zarade nominalno povećane za 43,2 odsto, realno za 9,8 odsto, a minimalna zarada za 33,3 odsto, odnosno za .2,1 odsto. U odnosu na rast cena hrane, prosečna neto zarada je po računici tog sindikata smanjena za 3,4 odsto, a minimalna zarada za 10,1 odsto.

Aleksandar Vučić je, podsetimo, nedavno rekao da će minimalac za 2025. godinu biti povećan sa sadašnjih oko 47.000 na 51.000 do 52.000 dinara.

Predlog Saveza samostalnih sindikata Srbije je da se o ceni minimalne zarade po potrebi pregovara i dva puta godišnje i da se ona isplaćuje u ograničenom trajanju. Zatraženo je i da se prestane sa praksom ustupaka poslodavcima i dodatno umanjuje visina uplate socijalnih doprinosa na teret poslodavaca.

„Neuvažavanje naših argumenata i minimalna cena rada koja ne garantuje dostojanstvo zaposlenima u Srbiji značila bi odgovornost Vlade Srbije za dalje siromašenje zaposlenih i građana Srbije“, navodi se u saopštenju sindikata.

Exit mobile version