Site icon podunavlje.info

Startovalo nikad jače, verovatno i neizvesnije, prvenstvo Prve lige Srbije

2. avgust 2024 – Utakmicom između Radnika iz Surdulice i Slovena iz Rume počela je nova sezona u Prvoj ligi Srbije. Za prva dva mesta, koja direktno vode u Super ligu i još dva koja vode u baraž za njenu popunu, baš kao i da ne budu na poslednja četiri  na tabeli koji iz lige ispadaju, boriće se 16 ekipa, među njima i tri nevoljna superligaška povratnika i samo jedan tim kome je ovo premijerno iskustvo u prvoligaškom društvu, pomenuti Sloven iz Rume.

Prva liga je, kao što možete da vidite po današnjem premijernom meču u petak, kao i neke druge lige,„rastegla“ kolo na četiri dana, pa će tako Smederevo 1924 Borac 1926 svoje meče protiv OFK Vršca odnosno Trajala igrati u ponedeljak.

Liga je ove godine bogatija, kako je rečeno, za tri donedavno člana elite, ekipe Radnika, Javora i Voždovca. Sva tri doskorašnja superligaša imaju ambiciju da se ekspresno vrate u najviši rang.  Formiranje konkurentnog i kvalitetnog tima omogućuju im i finansijske tranše po osnovu prošlogodišnjeg igranja u Super ligi, nedostižne za ostalih 13 učesnika.

Jedini tim koji do sada nikada nije nastupao u Prvoj ligi, rekosmo, jeste Sloven Ostali su tu najmanje dve, a ima ih koji su i mnogo duže, najdugovečniji u ovom rangu je Grafičar, praktično razvojni tim Crvene zvezde, kome je ovo šesta prvoligaška sezona, a Radnički iz Sremske Mitrovice je tu celih pet.

Mnogo je konkurenata za najviši plasman, ali ništa manje zanimljiva neće biti ni borba za opstanak, s obirom da čak četvrtina lige ispada. Prvenstvo se igra, kao i ranije, iz dva dela; prvo svaki tim sa svakim, kao domaćin i kao gost, a onda slede plej-of i plej-aut.

Exit mobile version