Site icon podunavlje.info

Stripisi i komiksi, Oratorijum za Pticu, Viminacijum sa Ilijom i Hibernacija

SMEDEREVO, 4. avgust 2024 – U smederevskoj Art četvrti publika će ove nedeljne večeri biti u prilici da prisustvuje performansu Oratorijum za Pticu Jasne Kinđić, razgovara sa arheologom Ilijom Dankovićev o Viminacijumu ali i prošlosti na području Smedereva, poslušaju šta imaju da im kažu Željko Balazo i njegov Fender, a pre svega toga u 19 časova u izložbenom prostoru Art četvrti posetioci će moći da vide izložbu radova učesnika radionice stripa koju je vodila Nada Serafimović od 26. do 28. jula.

Oratorijum za Pticu 1.4. (peti deo) – poetski performans Jasne Kinđić

Oratorijum za Pticu 1.4 je peti deo slagalice performansa kojom autorka predstavlja svoj poetski prvenac Oratorijum za pticu u izdanju Partizanske knjige (2023). Kroz interdisciplinarno poigravanje raznim umetničkim formama, autorka prikazuje teme iz knjige na sebi svojstven način, putem višeslojnog solo-performansa u kom koristi muziku, tekst, video, pokret, sliku i druga dostupna izražajna sredstva.

Jasna Kinđić je rođena 1975. godine u Gornjem Milanovcu. Završila engleski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu, uporedo sa srednjom muzičkom školom za solo-pevanje. Već više od 25 godina radi kao prevoditeljka. Bavi se performansom, osnivačica je ansambla Kabare Nebula.

Performans-slagalica je do sada izveden u Kragujevcu, Beogradu, Gornjem Milanovcu i Subotici i svaki put je obrađivao druge teme i poetske celine. Jedna od aktivnih tema je borba protiv raka dojke i osnaživanje žena koje se bore protiv ove bolesti ili žive sa njenim posledicama, borba za poštovanje i uvažavanje različitosti, a iznad svega – borba za ličnu i kolektivnu slobodu.

Viminacijum sa Ilijom

Ilija Danković je rođen u Smederevu, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Studije arheologije upisao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Diplomirao je na katedri za klasičnu arheologiju sa temom trase istočnog viminacijumskog puta. Na istoj katedri je i doktorirao baveći se sahranama žena u Viminacijumu.

Naučni saradnik je Arheološkog instituta u Beogradu, a poslednjih 15 godina učestvuje u istraživanjima Viminacijuma, gde je iskopavao nekropole, prigradske vile, a u skorije vreme i stambenu četvrt u samom gradu.

 

Interesovanja Ilije Dankovića odnose se na rimsku provincijsku arheologiju, prvenstveno proučavanje svih aspekata vezanih za identitet i položaj žena u antici, reflektovanih kroz materijalnu kulturu. Pored toga, bavi se i temama koje se tiču proizvodnje tekstila i materijalnosti magijske prakse.
Profesionalna karijera Ilije Dankovića, kroz izučavanje ovih tema je posvećena izučavanju, boljem razumevanju i promovisanju podunavskog prostora na tlu Srbije u periodu antike. Blizina Viminacijuma znači i da će kroz upoznavanje sa svakodnevnicom .njegovih stanovnika, sugrađani moći da saznaju ponešto i ljudskoj prošlosti na prostoru Smedereva.

Hibernacija – Željko Balazo

Hibernacija kao stanje statičnosti koja sama muzika opisuje – performans Željka Balaza koji će na svojoj Fender gitari odsvirati svoje autorske numere.

Željko Balazo je rođen u Smederevu 1993. godine, a gitaru svira od svoje 15. godine. Nastupao je u raznim lokalnim bendovima „Leonid“, „Metal Grit“ i „Sedmi reon“, sa kojima je svirao kaver i svoje autorske numere,  spoj muzike i poezije, er pored muzike voli da piše poeziju i prozaide.

 

 

Exit mobile version