U Smederevu održan protestni skup „Stop Rio Tinto – stop rafineriji“

SMEDEREVO, 5. avgust 2024 – Na centralnom gradskom trgu u Smederevu večeras je održan skup protiv iskopavanja litijuma, a dopunjen lokalnom temom – najavljenom izgradnjom rafineije. Oikupljenima su se obratili Ivan Milosavljević Buki, aktivista Udruženja Mlavska vojska, Gojko Božović, pesnik i književnik, jedan od osnivača ProGlasa, Vladimir Štimac, nekadašnji košarkaški reprezntativac, Petar Vasić, profesor Beogradskog univerziteta, inače Smederevac i Nikola Kolja Krstić iz Pokreta Tvrđava.

– Ovo se ne događa bez razloga; Zakon o rudarstvu je donesen 2015, a bukvalno su prepisivali delove zakona Republike Kongo i Mongolije. Dakle, da znate, vaša sudbina je da bude novi Kongo. Zahtev koji je postavljen ovom režimu je da se zabrani iskopavanje, istraživanje litijuma i bora u Srbiji. Ne želimo samo Rio Tinto da ode nego sve te kompanije koje su se kao lešinari okupili na našim resursima. Dolazim iz Homolja, mi smo, aktivisti, oterali četri pumpe kanadske ruardske kompanije koja krade našu vodu. Ovi protesti su samo priprema, od ponedeljka, ako ne ispune naše zahteve krećemo u blokade, staće Srbija, a režim može da bira; ili će da odu strane kompanije koje ne poštuju naše zakone ili će oni da odu sa njima – rekao je, između ostalog, Ivan Milosavljević iz Mlavske vojske.

-Talas demonstracija po gradovima Srbije polako se pretvara u veliki narodni pokret. U Srbiji su svi ostvarili svoj interes – osim građana Srbije. Multinacionalne kompanije imaju svoje interese, druge države imaju svoje interese, ali i građani Srbije imaju svoje interese. Ako režim brani interese kompanije Rio Tinto onda ćemo mi na ulicama da branimo interese Republike Srbije. Ovi protesti su pokazali da niko od onih koji su na vlasti ne zastupa interese građana Srbije i ovo je trenutak kada svaki građanin Srbije treba da se opredeli i da istupi, ovo se ne tiče samo meštana Donjih Nedeljica, građana Loznice, ovo je pitanje koje se tiče svih građana Srbije. U ovoj utakmici neće biti nerešenog rezultata. Ako budemo snažni u zahtevima, jedinstveni u nastupu – mi ćemo pobediti – kazao je okupljenima Gojko Božović iz ProGlasa.

– Ako neko zna šta je zagađenje i ekološka katastrofa onda vi to vrlo dobro znate, a ipak ste došli da se borite za Jadar i ovu našu prelepu Srbiju i zbog toga imate imate moj naklon do poda. Jeste se obogatili od ove železare? Obogatićemo se od Rio Tinta? Kada ni to nije uspelo, onda ‘ajde da idemo na referendum. Već su nam zagadili vazduh, a sad hoće da nam zagade i vode i pozemne vode, preko Jadra, Drine, Save i Dunava.  Nećemo im dati. Ne može. Zaboravili su koja krv teče našim venama, krv naših predaka koje nećemo dozvoliti da iskopaju. Pokušavau ovih dana da nas podele, što im nećemo dozvoliti, ovu snagu naroda više niko ne može da zasutavi. Vidimose 10. avgusta na Terazijama u Beogradu, na blokadama, njima bolje da se uzmu u pametr- poručio je sa govornice Vladimir Štimac.

– Nemar prema životnoj sredini narod Srbije, a posebno narod smedereva plaća svojim životom. Prosečan životni vek u Smederevu je 2015. bio isti kao na nivou Srbije. Železaru imamo već 60 godina, ali nismo zaostajali u prosečnom životnom veku. Onda, 2016. dolazi kineska kompanija, ne postoje institucije koje bi je naterale da poštuje ekološke propise. Cena koju su platili Smederevci za osam godina jeste da oni žive danas tri godine kraće nego prosečan građanin Republike Srbije. Onda ja razmišljam; verovatno postoji ekomska korist koju smo mi platili svojim životom. Međutim prosečna plata u Smederevu je prema najnovijim podacima, za prošlu godinu, 13 posto manja od republičkog proseka. Insticuje očigledno ne rade svoj posao. Deca nam ginu na ringišpilima, institucije nemogu da kontrolišu običan vašar, a hoće da kontrolišu složene tehnološke procese u rudarenju litijuma i, ne daj Bože, rafineriju pod našim prozorima. Razmislite o tome – dramatičnim podacima ponukao je na razmišljanje prisutne Petar Vasić, profesor na beogradskom Geografskom fakultetu i urednik časopisa „Demografija“ koji izdaje ovaj fakultet.

– Smederevo je bilo prestonica pre 600 goidna, ovo je bio kraj vina, srpski vladaoci su ovde pravili letnjikovce jer je ovo bila vazdušna banja. Postali smo crna tačka na ekološkoj mapi Evrope. Stopa obolelih od raka je u Smederevu trenutno između 6 i 7 posto stanovništva, što znači da je od nas tri hiljade ovde, koliko policija procenju da nas ima, dobar broj ljudi već bolestan. Da li je moguće da smo mi žrtve profita i da le ćemo pristati na to?Tih 6.866 malignih bolesti – to je cena čeličnog prijateljstva o kome nam pričaju na nancionalnim frekvencijama. Ako iko, pri ovim okolnostima, bude spreman da zabode i jedan ašov da bi izgradio rafineriju u Smederevu, neka zna da će ostati i bez ašova i bez vlasti – poručio je Nikol Kolja Krstić, osnivač Pokreta Tvrđava

Usledila je potom i šetnja gradom, a protest je završen u Karađorđevoj ulici, ispred zgrade Pošte, gde je Krstić kazao da je lokalni zahtev, koji pridružuju zahtevima Udruženja „Ne damo Jadar“, da se momentalno obajvi sporazum o izgradnji rafinerije sa kineskom kompanijom.

Inače, današnji protest je pratila poprilična negativna kampanja, u čemu su prednjačile „Novosti“, koje su danas objavile da će na skupu govoriti Dragan Đilas i Dragan Šormaz, a što su preneli i drugi prestonički mediji. Neko se čak i potrudio da odštampa plakate, koji su jutros osvauli na smederevskim ulicama, na kojima su ova dvojica najavljeni kao govornici.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!