Grupa Kal i Rambo Amadeus otvaraju peto izdanje Tvrđave muzike

SMEDEREVO, 9. avgust 2024 – Naredne tri večeri Mali grad Smederevske tvrđave ispuniće muzika. Po peti put održava se tu Tvrđava muzike, prvi će na bini večeras biti momci iz grupe Kal, a potom  će pred publiku izaći i Antonije Pušić, poznatiji kao Rambo Amadeus Svjetski Mega Car.

Rock´N´Roma, ili Gypsy Rockabilly – ovako muzički kritičari definišu ono što radi grupa Kal, koja na svoj specifičan način spaja naizgled nespojivo – romsku muziku sa više drugih žanrova od rokenrola, preko džeza do svinga.

Bend Kal godinama u nazad, od svog nastanka 1996, kroz svoju muziku predstavlja kulturu romskog naroda, kako u zemlji tako i u inostranstvu. Nastupao je pred inostranom publikom na impozantnom broju veoma značajnih evropskih festivala, a o tome šta su i kakvi su možda najbolje govori ocena  objavljena u tekstu u čuveno časopisu „Tajms“: „Verovatno najbolji ciganski bend istočno od Pariza“.

Malo je poznato da je Rambo Amadeus diplomirao na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu i da je bio vicešampion Jugoslavije u jedrenju, baš kao i činjenica da je on taj koji je izmislio i prvi upotrebio izraz „turbo folk“, koji je kasnije postao opšteprihvaćen, čak i od onih koji se tom vrstom muzike.

Ono što je poznato su njegovi satirični tekstovi, neretko na račun aktuelne politike, s muzikom koja ide od drum’n’bass-a preko hip hopa do narečenog turbo folka. Na koncertima nikad ne reprodukuje doslovno studijske verzije pesama, već improvizuje, obilato koristeći humor, kako sam kaže, u cilju istraživanja ljudske gluposti.

Kal će svoj koncert započeti u 21 sat, a izlazak Ramba Amadeusa na binu u Malom gradu Smederevske tvrđave predviđen je oko 22 i 30.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!