Izrada projekta sanacije i remedijacije nesanitarne deponije u Godominu

SMEDEREVO, 10. avgust 2024 – Smederevska Gradska uprava raspisala je tender za uslugu izrade projekta sanacije i remedijacije nesanitarne deponije komunalnog otpada Godominsko polje. Vrednost posla procenjena je na 6 i po miliona dinara bez PDV-a.

Gradska deponija u Godominskom polju prostire se na oko 14 hektara, postojeće smetlište je udaljeno svega 150 metara od najbližih kuća, a dva kilometra vazdušnom linijom od centra grada. Visina naslaga deponovanog otpada je na pojedinim mestima i preko 23 metra, a samo smetlište je oivičeno, sa jedne strane, gasovodom, a s druge magistralnim cevovodom pijaće vode, dok je visina ograničena visokonaponskim  dalekovodom.

Prosto je nemoguće i reći koliko se i kakva vrsta otpada nalazi na postojećem smetlištu. Više puta je dolazilo  do  zapaljenja otpada, a vatra je tinjala po nekoliko dana.

Jer, ovo nesanitarno odlagalište komunalnog otpada pomešanog sa svim ostalim primesama (industrijski, građevinski, medicinski, opasan, …) koji su odlagani bez ikakve kontrole kod preuzimanja, predstavlja klasično smetlište koje u celosti zagađuje površinske i podzemne vode, odnosno ugrožava zdravlje stanovnika.

Procena je da se na ovu lokaciju iz Smedereva doprema oko 100 tona pomešanog otpada bez ikakve primarne separacije i bez kontrole. Deponovanje otpada je vršeno i još uvek se vrši neplanski bez jasno definisane tehnologije deponovanja, formiranja radnih (dnevnih/nedeljnih) ćelija/kaseta, što je uslovilo ubrzo formiranje nesanitarnog smetlišta čije procedne vode se slivaju u nizvodni deo reke Jezave koja je u slivnom području Dunava.

Sve ovo navodi se u dokumentaciji koja prati objavljivanje tendera, a izabrani ponuđač trebalo bi, između ostalog, da definiše tehnologiju sanacije i remedijacije sa svim neophodnim operacijama izvođenja radova, da izradi specifikaciju svih neophodnih mašina, uređaja i opreme za potrebe izvođenja sanacije i remedijacije i proračuna mogućnost iskorišćenja sekundarnih sirovina (RDF, metali, kompost, ostalo) sa lokaliteta u fazi sanacije i remedijacije.

Projektant je obavezan i da definiše  glavne korake-elemente tehnologije remedijacije smetlišta kao što su stabilizacija procesa biorazgradnje u telu smetlišta-eliminisanje štetnih gasova i neprijatnih mirisa “provetravanjem in-situ“, tretman iskopanog otpada-sortiranje i postupanje sa frakcijama, transport i odlaganje inertnog dela otpada, prihvat i odvođenje površinskih voda. Treba i da izradi celovit predmer i predračun radova za izvođenje sanacije i remedijacije smetlišta sa svim pratećim objektima.

Foto/ilustracija: Google Maps

Skorašnji članci

error: Content is protected !!