Ratko Zjaca – Vid Jamnik European Quartet i Partibrejkers za kraj 5. T. M.

SMEDEREVO, 11. avgust 2024 – Ovogodišnja trodnevna fešta Tvrđava muzike, peta po redu, završava se ove nedeljne večeri u Malom gradu Smederevske tvrđave nastupom džez kvarteta Ratka Zjace i Vida Jamnika u 21 i Partibrejkersa oko 22 časa.

Vođa džez benda koji će se večeras predstaviti publici u Smederevu je mladi slovenački vibrafonista Vid Jamnik, koji spada u red najtalentovanijih mladih muzičara u ovom delu Evrope. Uprkos svojoj relativno kratkoj karijeri, već je svirao sa mnogim poznatim imenima džeza.

Svi ostali članovi benda su renomirani, svestrani i veoma traženi muzičari, koji se često navode kao neki od najboljih na svojim instrumentima.

Kvartet svira originalne kompozicije svojih članova u kombinaciji sa prearanžiranim melodijama iz standardnog džez repertoara.

O Partibrejskersima ne treba trošti reči, jedna su do ikona srpskog rokenrola poslednje četiri decenije. Na sceni su od 1982, kada su, baš u avgustu te godine, Zoran Kostić, poznatiji kao Cane i Nebojaša Antonijević Anton sa ostalim tadašnjim članovima oformili bend za prvi nastup u kultnom Dadovu.

Pobrajanje pesama koje su ostavili za antologiju nečega što se svojedobnoi zvalo garažni rok uzelo bi mesta i vremena, da samo bude pomenuto da su izdali tuce albuma, studijskih i živih, do duše prošlo je podosta kako obožavaoce nisu obradovali novim materijalom.

Frontmen grupe Cane poznat je da se ne ustručava da iskaže svoje stavove, od „Rimtutituki“  1992, pa do prošloenedeljne izjave „Velika se frka sprema, nemoij da vas nema“, pa da vidimo, čujemo…

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!