Site icon podunavlje.info

Saopštenje Gradske uprave Smedereva povodom neprijatnih mirisa

SMEDEREVO,13. avgust 2024 – U prethodnom periodu izvršeni su inspekcijski nadzori privrednih subjekata koji posluju u gradu Smederevu, a čija je delatnost takva da se u procesu proizvodnje mogu stvarati neprijatni mirisi. Tom prilikom nisu utvrđene nepravilnosti u njihovom postupanju, a nije bilo nikakvih akcidentnih situacija, hemijskih udesa ili poremećaja u radu nadziranih subjekata, navodi se na početku saopštenja.

Zbog učestale emisije neprijatnih mirisa, koja je intenzivna sa porastom temperature, inspekcija je krajem maja 2024. godine obavestila Ministarstvo zaštite životne sredine u cilju preduzimanja daljih mera, imajući u vidu blizinu i drugih privrednih subjekata u susednoj opštini.

Dana 12.8. i 13.8, sa ponovnom pojavom intenzivnih neprijatnih mirisa, inspektori za zaštitu životne sredine izvršili su inspekcijske nadzore i utvrdili da neprijatni mirisi u gradu potiču od đubrenja oranica stajskim đubrivom na potezu industrijska zona – Godomin u Smederevu.

U pitanju je đubrivo organskog porekla, doneto sa farmi i poljoprivrednih gazdinstava, koje se koristi za đubrenje oranica po skidanju useva u cilju poboljšanja kvaliteta zemljišta. Intenzitet tih mirisa zavisi od temperature, vazdušnog pritiska i vetra koji ih nanosi ka gradu. U toku je tanjiranje pođubrenih oranica kako bi se smanjio intenzitet neprijatnih mirisa.

Inspekcija za zaštitu životne sredine je obavestila poljoprivrednu inspekciju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u cilju preduzimanja mera u okviru svojih nadležnosti, zaključuje se u saopštenju.

Foto/ilustracija: flickr.com

Exit mobile version