Od 15. septembra ukida se autobusko stajalište kod Autokomande?

15. avgust 2024 – Autobuski prevoznici iz gradova koji u Beograd dolaze auto-putem iz pravca Niša saopštili su juče da je odbijena njihova inicijativa da se, nakon izmeštanja glavne autobuske stanice na Novi Beograd, zadrži autobuska stajalište „Autokomanda“. Tako će, izgleda, svi koji u Beograd dolaze iz tog pravca, uključujući i one koji stižu autobusima iz mesta Podunavskog okruga, ukoliko žele da idu u bolnice, studentske domove, Palatu pravde i ostala zdanja državnih institucija i ustanova, koja su na nekoliko minuta peške od Autokomande, od 15. septembra morati prvo na Novi Beograd, pa da se odatle gradskim prevozom vraćaju.

Naime, prema planu izmeštanja rute putovanja, a u koji su prevoznici imali uvid, svi autobusi iz pravca juga išli bi zaobilaznicom do nove autobuske stanice na Novom Beogradu, što bi povećalo vreme i trasu putovanja, autobuske karte bi bile skuplje, a putnici bi imali dodatne troškove pri vraćanju ka centru grada i pomenutim odredištima, ali i naseljima Karaburma, Medaković, Konjarnik ili Miljakovac.

Valja podsetiti i na to da ni oko samog nedovršenog objekta BAS-a u Bloku 42 broj linija, njihova redovnost i raznovrsnost, interval polazaka, kako piše eKapija, nisu ni blizu dovoljni u odnosu na ulogu i značaj te lokacije kada na nju budu uskoro prebačeni međugradski autobusi.

Kao „kompromisno“ rešenje za prelazak putnika koji dolaze iz pravca juga na gradske autobuse odlučeno je da se presedanje obavlja na stajalištu Tranšped, ali problem sa njim je što se od linija koje delimično „kače“ centralniji deo grada tu zaustavlja samo linija 70, dok sve ostale koje tu staju, idu obodom i sa retkim intervalima polazaka. Čak i ta linija 70 ne saobraća toliko često, a pritom je reč o liniji koju opslužuju solo vozila.

Na sve to, nejasno je i da li je rađena neka studija koja bi potvrdila da li će stajalište Tranšped moći da u istom trenutku primi veći broj međugradskih autobusa, kao i da li na tom stajalištu ima dovoljno prostora i odgovarajućih nadstrešnica za sve putnike koji na njemu budu ubuduće izlazili. Pritom, otvara se pitanje i da li će ubuduće putnicima iz unutrašnjosti u povratku jedina opcija biti da idu na novi BAS, jer u suprotnom smeru kod Tranšpeda ne postoji stajalište.

Građane koji će, ako ovo zaista zaživi, morati da se prilagode silom prilika, pogotovo one koji će da kreću s autobuske stanice na Novom Beogradu, najviše iritira to što je, prema nezvaničnim saznanjima, namera svih ovih izmena da se putnici nateraju da plaćaju preskupu staničnu uslugu na BAS-u koja, kako putnici navode, dostiže i do 300 dinara, a za koju na stanici ne dobijaju nikakvu konkretnu uslugu.

Sledeći sastanak prevoznika sa predstavnicima nadležnih beogradskih institucija zakazan je za sutra, za 16. avgust, pa da vidimo da li će i šta biti dogovoreno.

Foto/ilustracija: Autokomanda web kamera uživo printscreen

 

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!