Prva runda pregovora oko minimalca za 2025, nastavak u ponedeljak

15. avgust 2024 – Pregovori o minimalnoj ceni rada za sledeću godinu između predstavnika Vlade Srbije, Unije poslodavaca Srbije i dve reprezentativne sindikalne centrale, Saveza samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjenog granskog sindikata “Nezavisnost”, počeli su danas. Prema očekivanju, nije bilo konkretnih rezultata, a nastavak je zakazan za 19. avgust.

Pregovarači bi trebalo da se dogovore o tome koliko bi minimalac trebalo da iznosi 2025. godine, a za sada predstavnici države spominju cifru od 51.000 do 52.000 dinara, što je za desetak hiljada manje od predloga sa kojim, prema najavama, izlaze sindikalci.

Iz UGS Nezavisnost su posle današnje sastanka izdali saopštenje u kome navode da „izjednačavanje minimalne zarade sa cenom minimalne potrošačke korpe nikada nije bio cilj“ i da su „ uvek isticali da taj iznos ne treba da bude, i besmisleno je da bude, ispod vrednosti minimalne potrošačke korpe. Navode još da „institut minimalne potrošačke korpe ne postoji nigde u Evropi osim kod nas, pri čemu je sramotan i ponižavajući sadržaj te iste minimalne potrošačke korpe opredeljene za tročlano domaćinstvo“.

Što se poslodavaca tiče, oni sa konkretnom cifrom u javnost još nisu izašli a kako je za Tan‌jug izjavila Ljiljana Pavlović iz Unije poslodavaca Srbije, poslodavci jesu za povećanje minimalca, ali će tražiti da se smanje doprinosi i porezi na plate.

Sindikalci, pak, ističu da se sa još jednim smanjenjem doprinosa na plate neće saglasiti, jer smatraju da se time gubi kvalitet socijalnih davanja i zdravstvenih usluga koje se doprinosima finansiraju.
Minimalna cena rada, koja sada iznosi oko 47.000 dinara, za 2025. godinu trebalo bi da se utvrdi do 15. septembra, a ukoliko se o njenom iznosu ne dogovore socijalni partneri, konačnu odluku doneće Vlada Srbije.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!