Film „Bauk“ i Vojin Ćetković na otvaranju sedmog Dunav film festa

SMEDEREVO, 19. avgust 2024 – Ovog utorka počinje sedmi Dunav Film Fest u Smederevu. Do nedelje će na fetivalu biti prikazano višeod 40 najznačajnijih ostvarenja podunavske i svetske kinematografije, na četiri lokacije, prisustvo svim projekcijama je besplatno, izuzev onih u Malom gradu Smederevske tvrđave.

Festival će u utorak, 20. avgusta u 20 časova u Malom gradu Smederevske tvrđave svečano otvoriti film „Bauk“ Gorana Radovanovića, uz prisustvo glumca Vojina Ćetkovića, koji će tom prilikom pozdraviti publiku i ozvaničiti početak festivala. Ceremoniju svečanog otvaranja upriličiće i koncert Veče filmske muzike Zemunskog kamernog orkestra pod dirigentskom palicom Đorđa Stankovića, a solo violina je Katarina Tešenji Kovačevski.

U okviru takmičarskog programa biće prikazana ostvarenja koja su premijerno predstavljena na nekim od najznačajnijih evropskih filmskih festivala. Među njima su „Tri kilometra do kraja sveta“ Emanuela Parvua, „Objašnjenje za sve“ Gabora Rajsa, „78 dana“ Emilije Gašić, „Umiranje“ Matijasa Glasnera, „Bez vetra“ Pavela Vesnakova, „Spaljena zemlja“ Tomasa Arslana, „Mađarska krojačica“ Ivete Grofove.

Selekcija „Neprolazni“, koja će biti u Dunavskom parku, prikazaće filmove „Stari hrast“ Kena Louča, „Savršeni dani“ Vima Vendersa, „Opalo lišće“ Akija Kaurismakij, i najnovije filmove Vudija Alena i Romana Polanskog.

U Centru za kulturu, gde se prikazuje selekcija „Reka-pitulacija“, gledaće se filmovi reditelja poput Nanija Moretija, Sedrika Kana, Marka Belokija, Sofije Kopole, Agnješke Holand…

Na Letnjoj sceni Centra za kulturu biće prikazani filmovi domaćih autora sa kojima će biti organizovani i razgovori, „Lost Country“ Vladimira Perišića, „Za danas toliko“ Marka Đorđevića, „Što se bore misli moje“ Milorada Milinkovića, “Sedmo nebo“ Jasne Nanut i „48 sati i jedan minut“ Sonje Alekse.

Selekcija „Porodica na okupu“, koja će biti kod Karađorđevog duda, predstaviće filmove za najmlađe poput „Nina i ježeva tajna“, „Kuce u operi“,  „Dnevnik Pauline P“, „Slučaj Tesla“…

Ekskluzivan program festivala čini premijerno prikazivanje prve dve epizode serije „Ringišpil“ po romanu Jelene Bačić Alimpić. Epizode će biti prikazane u petak, 23. avgusta u 20 časova, a nakon projekcije publici će se pokloniti autorska ekipa serije.

Na zatvaranju festivala biće prikazani filmovi „Drugi čin“ Kentena Dipijea i „Supstanca“ rediteljke Korali Farža sa Demi Mur u glavnoj ulozi.

Festival je takmičarskog karaktera, a nagradu Dunavska lađa dodeliće stručni žiri. O najboljim filmovima odlučivaće rediteljka Jasna Nanut, Dajana Gudić, glumica i producentkinja iz Los Anđelesa i Viktor Kiš, skulptor.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!