Ističe uredba o ograničenju, šta će biti s cenama posle 31. avgusta?

19. avgust 2024 – Rok važenja uredbe kojom je ograničena visina cene osnovnih životnih namirnica uskoro ističe, ona se primenjuje od 1. marta u cilju sprečavanja i otklanjanja štetnih posledica poremećaja na tržištu u pogledu snabdevanja, ograničavanju proizvođačke cene i cene u trgovini na veliko i malo osnovnih životnih namirnica, a vesti o tome koliko će posle toga koštati recimo kilogram hleba i  alje nema.

Uredba o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica, važi do 31. avgusta. Prema toj uredbi, maksimalna maloprodajna cena brašna tipa T-400 glatko ne sme da pređe 54,99 dinara po kilogramu, odnosno maksimalna proizvođačka cena ne sme da pređe 45 dinara po kilogramu.

Trgovci na malo koji prodaju prehrambene proizvode obavezni su i da u strukturi dnevne ponude svih vrsta brašna tip T-400 glatko imaju najmanje jednu robnu marku tog tipa brašna u pakovanjima do jednog kilograma, uključujući jedan kilogram.

Uredbom je propisano i da maksimalna maloprodajna cena brašna tip T-500 ne sme da pređe 54 dinara po kilogramu, a maksimalna proizvođačka cena je 46,31 dinar.

Za kršenje Uredbe propisane su novčane kazne za pravna lica i preduzetnike od 5.000 do 2.000.000 dinara, a može se izreći i zaštitna mera zabrana vršenja određene delatnosti u trajanju od šest meseci do jedne godine.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!