Počeo Dunav film fest – do nedelje pred publikom više od 40 filmova

SMEDEREVO, 20. avgust 2024 – Projekcijom filma „Bauk“ reditelja Gorana Radovanovića večeras je otvoren sedmi Dunav film fest u Malom gradu Smederevske tvrđave. Otvorio ga je glumac Vojin Ćetković, a ceremoniju je upotpunio koncert Zemunskog kamernog orkestra.

Ćetković je rekao da je u Smederevskoj tvrđavi snimao filmove i serije, igrao u nekim predstavama i gledao mnoge pozorišne izvedbe, a da sada prvi put učestvuje na filmskom festivalu.

„Nekad su Dunavom stizali osvajači, razne vojske, kao i čitave civilizacije koje su donosile svoje kulture, a danas Dunavom stiže film. I to uzvodno i nizvodno od Smedereva. Želim vam plovan Dunav, i želim vam udobnu i lepu plovidbu. Čast mi je da otvorim sedmi po redu Dunav film fest“, poručio je Ćetković.

Gradonačelnica Smedereva Jasmina Vojinović je rekla da je Dunav film fest manifestacija koja je za kratko vreme postala „jedan od ključnih kulturnih događaja u Smederevu i šire“.

„Za nas, Smederevce, Dunav nije samo reka već srce našeg grada. Dunav film fest je više od festivala, on je simbol veze prošlosti i budućnosti između Smedereva i sveta. Ovaj festival odražava našu ljubav prema umetnosti ali i prema našem gradu, njegovim ljudima i vrednostima koje nosimo u sebi“, navela je ona.

Pokretač festivala i selektor programa Igor Stanković je naglasio da sedmo izdanje festivala donosi više od 40 ostvarenja.

„Kada jedan grad ima projekcije koje počinju u podne i tako svih dana festivala, taj grad nema puku filmsku reviju već ozbiljan filmski festival“, rekao je on.

Dunav film fest je takmičarskog karaktera, a nagradu Dunavska lađa dodeliće stručni žiri, koji čine rediteljka Jasna Nanut, Dajana Gudić, glumica i producentkinja iz Los Anđelesa i Viktor Kiš, skulptor.

Informacija i foto: Dunav film fest

Skorašnji članci

error: Content is protected !!