Zbog nerešenog pitanja nasilja, školska godina počinje „belim štrajkom“

20. avgust 2024 – Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije najavio je da će članovi tog sindikata od 2. septembra započeti „beli štrajk“. Do 11. oktobra neće upisivati ocene u Es dnevnik. Ako do tada ne budu usvojeni njihovi zahtevi, svi učenici će dobiti ocene odličan 5, što će biti i jedine zaključne ocene na polugodištu ukoliko vlast ni do tada ne izmeni propise na zahtevani način.

Ovim žele da izvrše pritisak na donosioce odluka da konačno preduzmu odgovarajuće mere u cilju suzbijanja nasilja u školama.

„Ocene su najčešći povod verbalnog i fizičkog nasilja nad zaposlenima u obrazovanju pa ćemo ih ukinuti dok ne budemo zaštićeni prihvatanjem zahteva koje smo državnoj vladi izneli još 2022. godine, nakon nasilja nad koleginicom u Trsteniku“, navodi se u saopštenju.

Ova akcija je, objašnjavaju, samoodbrana nastavnika dok ih propisi i nadležne institucije ne zaštite na adekvatan način.

„Očekujemo razumevanje i podršku kolega, učenika i roditelja. Pozivamo ih da nam se pridruže u ovoj borbi za škole u kojima će svi koji ozbiljno i odgovorno rade biti adekvatno ocenjeni, plaćeni i sistemski zaštićeni od nasilja. Ukoliko to nije želja ovog društva – neka svi budu odlikaši, jer bezbednost nema (o)cenu!“, zaključuje se u juče objavljenom saopštenju.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!