Site icon podunavlje.info

Znakovi zabrane preticanja teretnim vozilima na srpskim auto-putevima

21. avgust 2024 – Javno preduzeće Putevi Srbije obavestilo je danas javnost da je shodno projektu saobraćaja i saobraćajne signalizacije zabrane preticanja za teretna vozila na državnim putevima IA reda, koji je odobren od strane resornog ministarstva, izvršeno postavljanje znakova zabrane preticanja za teretna vozila. Postavljeno je ukupno 140 takvih saobraćajnih znakova.

U cilju bezbednijeg, efikasnijeg i racionalnijeg odvijanja saobraćaja na srpskim autoputevima teretnim vozilima čija najveća dozvoljena masa prelazi 3,5 tona zabranjeno je preticanje drugih motornih vozila, postavljanjem saobraćajnih znakova zabrane preticanja, navodi se u saopštenju.

Pored povećanja bezbednosti saobraćaja, očekuje se i smanjenje gužvi koje nastaju prilikom dugotrajnih preticanja dva i više teretnih vozila međusobno.

Analizom bezbednosti saobraćaja deonica državnih puteva IA reda, sa velikim saobraćajnim opterećenjem i velikim procentom učešća teretnih vozila, napominju, prisutan je veliki broj saobraćajnih nezgoda u kojima su učestvovala teretna vozila.

Ukupan broj saobraćajnih nezgoda u kojima su učestvovala teretna vozila na posmatranim deonicama u periodu od 2016. do 2022. godine je 805.

JP Putevi Srbije apeluje na sve učesnike u saobraćaju da prilagode brzinu uslovima na putu, drže bezbedno odstojanje i poštuju saobraćajnu signalizaciju.

Informacija i foto: JP Putevi Srbije

Exit mobile version