Site icon podunavlje.info

Dunavska lađa filmu „Objašnjenje za sve“ reditelja Gabora Rajsa

SMEDEREVO, 25. avgust 2024 – Večeras je u Malom gradu Smederevske tvrđave održana ceremonija dodele nagrada sedmog izdanja Dunav film festa. Dunavska lađa, nagrada za najbolji film festivala, odlukom žirija pripala je „Objašnjenju za sve“, ostvarenju u mađarsko-slovačkoj koprodukciji a u režiji Gabora Rajsa.

Glavni junak ovog filma je srednjoškolac Abel, koji ne može da se fokusira na završne ispite zbog beznadežne zaljubljenosti u najbolju drugaricu Janku, koja takođe pati zbog neuzvraćene ljubavi prema oženjenom nastavniku istorije Jakobu, a koji je imao sukobe sa Abelovim konzervativnim ocem. Tenzije u polarizovanom društvu neočekivano izbijaju na površinu, a Abelov maturski ispit iz istorije pretvara se nacionalni skandal.

Za najbolju režiju nagrađen je Emanuel Parvu, reditelj filma „Tri kilometra do kraja sveta“, najbolji scenario, za ostvarenje „Mađarska krojačica“, potpisuju Iveta Grofova i Peter Krištufek, a najbolje glumačko ostvarenje je ono mladog glumačkog ansambla filma „78 dana“- Viktorija Vasiljević, Tamara Gajović, Milica Gicić i Maša Ćirović.

Žiri koji je odlučivao o nagradama radio je u sastavu: Jasna Nanut, Dajana Gudić, glumica i producentkinja iz Los Anđelesa, čiji film Impuls će uskoro biti prikazan u domaćim bioskopima i Viktor Kiš, umetnik.

Foto: Dunav film fest

Exit mobile version