Site icon podunavlje.info

Konkurs za finansijsku podršku preduzetništvu žena i samohranih majki

25. avgust 2024 – Ministarstvo privrede i Fond za razvoj Republike Srbije raspisali su konkurs za program finansijske podrške preduzetništvu žena i žena samohranih majki za 2024. godinu. Ukupno bespovratna sredstva za sprovođenje ovog programa su 100 miliona dinara.

Sredstva su namenjena za nabavku opreme, transportnih sredstava potrebnih za obavljanje delatnosti, tekuće održavanje i adaptaciju poslovnog i/ili proizvodnog prostora, a 25 posto sredstava može d bude upotrebljeno za operativne troškove.

Iznos sredstava po zahtevu mora biti između 400.000 i 6.000.000 dinara.

Pravo da se prijave na konkurs imaju preduzetnice, mikro i mala privredna društva koja su registrovana u Agenciji za privredne registre (APR), a čiji je osnivač, zakonski zastupnik, ili poslovođa žena. U slučaju kada privredno društvo ima više osnivača, najmanje 50% vlasništva mora biti u rukama jedne ili više žena.

Preduzetnice koje zadovolje uslove programa mogu ostvariti pravo na bespovratna sredstva u iznosu do 50 posto vrednosti ulaganja, odnosno do 55 procenata za žene samohrane roditelje. Preostali deo investicije može se finansirati iz sopstvenih sredstava ili putem kredita Fonda, sa rokom otplate do pet godina i grejs periodom do jedne godine.

Žene preduzetnice, koje konkurišu za sredstva po ovom programu mogu da se obrate akreditovanim regionalnim razvojnim agencijama kako bi im bila pružena besplatna savetodavna i tehnička pomoć u vezi sa konkurisanjem, a početnicama je na raspolaganju i besplatna obuka za započinjanje poslovanja (https://preduzetnistvo.gov.rs/mapa/)

Javni poziv je otvoren do utroška sredstava, a najkasnije do 31.12.2024. godine. Sve informacije i potrebnu dokumentaciju zainteresovani mogu pronaći na portalu preduzetništva www.preduzetnistvo.gov.rs, kao i na sajtu Ministarstva privrede: www.privreda.gov.rs i  Fonda za razvoj: www.fondzarazvoj.gov.rs.

Informacija i foto: Fond za razvoj Republike Srbije

Exit mobile version