Apel građanima da ne pale useve, biljne ostatke i smeće na otvorenom

SMEDEREVO, 28. avgust 2024 – Prošle godine u avgustu na području Smedereva bilo je 93, a ove godine u istom mesecu do sada je registrovano 189 požara. Zbog enormnog povećanja broja požara na otvorenom na teritoriji grada Smedereva, Služba za zajedničke poslove i vanredne situacije apeluje na građane Smedereva da poštuju zabranu spaljivanja ostataka strnih useva, biljnih ostataka i smeća na otvorenom prostoru.

Njihovo spaljivanje, navodi se u saopštenju, dovodi do pojave nekontrolisanih požara na otvorenom, koji nanose velike materijalne štete i izazivaju stradanje ljudi.

Zabrana spaljivanja strnih useva, smeća i biljnih ostataka, definisano je odredbama Zakona o zaštiti požara, za čije je nepoštovanje predviđen novčana kazna.

Tim podom danas je održana i sednica Gradskog štaba za vanredne situacije na kojoj je donet zaključak kojim se zadužuju javna komunalna preduzeća na teritoriji grada Smedereva da izvrše proveru stanja i kapaciteta opreme, mehanizacije, alata i materijala koje se mogu angažovati na gašenju požara i tome pisanim putem obaveste Štab za vanredne situacije.

Zaduženi su poverenici i zamenici poverenika civilne zaštite u naseljenim mestima da obilaskom terena upozoravaju stanovništvo o opasnostima od požara i trenutnoj situaciji usled nastanka požara.

Odeljenje za inspekcijske poslove i Odeljenje komunalne milicije zaduženi su da pojačano kontrolišu lokacije na kojima dolazi do česte pojave požara na otvorenom u cilju preduzimanja mera iz svojih nadležnosti.

Foto/ilustracija: MUP Srbije

Skorašnji članci

error: Content is protected !!