Smederevske škole spremno dočekuju početak nove školske godine

SMEDEREVO, 29. avgust 2024 – Povodom početka nove školske godine u smederevskoj Gradskoj upravi održana je konferencija za medije. O tome je novinarima govorila gradonačelnica Smedereva Jasmina Vojinović, najavivši za sutra i otvaranje novog vrtića u Drugovcu.

“Do početka nove školske godine ostalo je još nekoliko dana i ovoga trenutka vam mogu reći da će ovog septembra u školske klupe sesti nova generacija đaka prvaka, za koje je grad obezbedio besplatne udžbenike i za tu namenu iz budžeta izdvojio blizu 10 miliona dinara. Još smo radosniji što ove jeseni imamo 948 prvaka što je za 74 više u odnosu na prošlu školsku godinu”, rekla je gradonačelnica.

Osnovnu školu je završilo 945 osnovaca, a u novoj školskoj godini u srednje škole upisano je 920 učenika, što je za 28 više u odnosu na prošlu godinu kada je u prvi razred upisano 892 učenika.

Na teritoriji grada imamo 19 osnovnih i 6 srednjih škola, s tim što Muzička škola „Kosta Manojlović” ima i osnovno i srednje obrazovanje.

Gradonačelnica je naglasila da se u školskim objektima tokom letnjeg raspusta dosta radilo i obavljeni su svi neophodni radovi na uređenju i opremanju škola, kako bismo đacima i nastavnicima omogućili adekvatne uslove za učenje i rad.

“Lokalna samouprava je od početka godine do sada utrošila oko 90 miliona dinara za investiciono i tekuće održavanje u osnovnim i srednjim školama, jer smo odlučni da u narednom periodu promenimo sliku smederevskih škola i želimo da one budu savremene i moderne”, kazala je gradonačelnica.

OŠ „Dimitrije Davidović” je do sada, prema njenim rečima,  imala radove na krovu, zameni oluka i stolarske radove, a plato ispred škole je oplemenjen behaton pločama i drveće je orezano. Preuređen je još jedan toalet i opremljeni kabinet za informatiku i trpezarija, kao i tri učionice u područnoj školi u Udovicama.

U  OŠ„Branislav Nušić”kompletno su sređeni toaleti u prizemlju. Saniran je krov na toploj vezi, zamenjena je stolarija na svetlarnicima i ulazu, okrečene su dve učionice itrpezarija, kancelarija, svlačionice iulaz u salu.

U OŠ „Đura Jakšić” u Maloj Krsni najpre je okrečena fiskulturna sala i zamenjen dotrajali parket u njoj, a zatim i kabinet za informatiku. Dugogodišnji problem sa platoom ispred škole je saniran, sređena je spoljna rasveta, a staza oko škole je betonirana da bi deca nesmetano mogla da borave u školskom parku. Poljski toalet koji odavno nije u funkciji je srušen i sada je i taj deo dvorišta bezbedan za decu.

OŠ „Branko Radičević” u Lugavčini je u potpunosti preuredila sedam učionica. Zidovi su okrečeni, parket je, tamo gde je bilo moguće, hoblovan i prelakiran, a u jednoj učionici je procenjeno da je bolje postaviti nove podne obloge i odrađen je vodootporni laminat. Kupljen je nov nameštaj za jednu učionicu. Svi “čučavci” u toaletima zamenjeni su keramičkim šoljama. Kanalizaciona mreža je sanirana, a vrata na svim kabinama zamenjena su novim PVC vratima.

U OŠ „Svetitelj Sava” u Drugovcu izvršeni su radovi na zameni stolarije u hodnicima. Saniran je urušeni plafon i prostor je okrečen. U područnoj školi u Suvodolu zamenjeni su dotrajali oluci i sanirane dve šahte koje su ugrožavale bezbednost dece.

U OŠ „Heroj Srba” u Osipaonici okrečene su četiri učionice i nabavljeni novi ormari. I u ovoj školi su “čučavci” u toaletima zamenjeni keramičkim šoljama.

OŠ „Dositej Obradović” na Carini uredila je plato i ulaz ispred škole, postavljene su behaton ploče, a stepenište koje vodi ka fiskulturnoj sali je u potpunosti rekonstruisano.

U OŠ „Ivo Andrić” u Radincu dugogodišnji problem sa krovom se na adekvatan način otklanja. Sanira se deo krovnog pokrivača iznad sale, a u unutrašnjem delu hola menja se pet drvenih greda koje su pretile da se uruše.

U OŠ „Vožd Karađorđe” u Vodnju rešen je problem sa prokišnjavanjem i krovnim prozorima.

U OŠ „Sava Kovačević” u Mihajlovcu sazidan je novi dimnjak koji je pretio da se uruši. U područnoj školi u Dobrom Dolu stare i dotrajale peći biće zamenjene novim do početka grejne sezone.

U OŠ „Dositej Obradović” u Vranovu postavljene su nove podne obloge (vodootporni laminat) koje je škola dobila kao donaciju od HBIS-a.

OŠ „Sveti Sava” je zamenom elektroinstalacija i rekonstrukcijom spoljne rasvete i dela unutrašnje, osvetljena u potpunosti i samim tim bezbednija. Nakon dugog perioda, posebnom dijagnostikom ustanovljen je kvar na vodovodnoj mreži koji će se u skorijem periodu sanirati. Kuhinja je oplemenjena novom ventilacionom mrežom. Školi je od Ministarstva pravde odobren projekat u vrednosti od oko milion dinara za nabavku nove pećnice za kuhinju.

Problem sa rasvetom koji je uspešno rešen imala je i OŠ „Jovan Jovanović Zmaj”, tako da učenici dolaze u osvetljen objekat i fiskulturnu salu.

OŠ „Dr Jovan Cvijić” će uskoro imati u potpunosti novu kuhinju za koju je deo sredstava dobila od Ministarstva pravde, a  ostatak finansira grad. Na ovaj način biće omogućeno pripremanje hrane u ovoj ustanovi po najvišim standardima. Svakako treba pomenuti da je pre toga zamenjena elektroinstalacija u novom delu škole, nabavljen nov nameštaj za školsku trpezariju, odrađena led rasveta u fiskulturnoj sali i školskom dvorištu. Opremljen je kabinet za tehniku i tehnologiju i učionica za decu sa smetnjama u razvoju. Urađena je termoizolacija produženog boravka, adaptirani su hol škole, potpuno renovirana školska biblioteka, okrečeno šest učionica i u njima zamenjena rasveta.

U OŠ „Ilija Milosavljević Kolarac” u Kolarima je pre nekoliko nedelja potvrđeno da će Ministarstvo prosvete finansirati adaptaciju dela zgrade u kojoj će biti vrtić. To je jedinstvena prilika da se u potpunosti rekonstruiše i deo gde su trpezarija i kuhinja. Očekuje se početak radova u narednom periodu, ali to neće uticati na nesmetani rad škole, čulo se danas.

Za OŠ „Vuk Karadžić” u Lipama se trenutno razmatra najadekvatnije rešenje za grejanje. U pitanju je zamena dotrajalog kotla, ali specifičnost kotlarnice zahteva kotao koji se sklapa na licu mesta. Kako je rečeno, do početka grejne sezone problem će biti rešen.

Tehnička škola je opremljena novom opremom za potrebe praktične nastave učenika. Zamenjena je stolarija u tri kabineta, a u planu je sanacija vodovodne mreže i postavljanje sanitarija u kabinetu za biologiju.

Muzička škola je završila sa adaptacijom zgrade koju je dobila na korišćenje i koja će u  narednom period povećati ukupan kapacitet đaka i omogućiti neradan vikend, što do sada zbog nedostatka prostora nije bilo moguće. Preuređen je krovni pokrivač, elekroinstalacije, odrađeni su podovi, zidovi i stolarija, kanalizaciona mreža i toalet.

Gimnazija je dobila novih šest inverter klima.

Do početka grejne sezone Osnovna škola „Branislav Nušić”, kao i tri srednje škole – Tehnička, Gimnazija i Ekonomsko-trgovinska škola, preći će na grejanje na gas. U pitanju je projekat Ministarstva prosvete u vrednosti od oko 70 miliona dinara. U narednom period težićemo da se ovaj trend nastavi, primenom i na ostale škole kod kojih bude bilo mogućnosti za prelazak na ovaj vid grejanja, rekla je gradonačelnica.

“Posebno ćemo istaći i četiri veoma vredne pametne table najnovije generacije koje su zahvaljujući Ministarstvu prosvete i predsedniku Aleksandru Vučiću početkom maja dobile četiri naše škole: OŠ „Dr Jovan Cvijić”, OŠ „Dositej Obradović”, Tehnička škola i OŠ „Heroj Sveta Mladenović” u Saraorcima. Vrednost jedne table je oko 2.500.000,00 dinara”, rekla je Jasmina Vojinović i zaključila da su, u odnosu na prethodne godine, ovoga puta letnji raspust iskoristili za izvođenje većine radova, izrazivši uverenje da će nastojati da tako rade i u budućnosti, odnosno kada deca nisu u školi.

 

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!