Železara d.o.o. u stečaju i dalje najveći dužnik za struju u Srbiji

28. avgust 2024 – Posle poduže pauze, EPS je objavio spisak 20 najvećih dužnika. Ništa novo. I dalje je ubedljivo prva Železara Smederevo u stečaju sa dugom  većim od 4,6 milijardi dinara, ili ako vam je lakše za poimanje koliko je to para, nešto malo manje od 40 miliona evra.

U tabeli koju je objavio EPS, a presek je načinjen u junu ove godine, kako se navodi u objašnjenju, iznos od 4.659.796.056 dinara duga je prijavljen u stečajnu masu i dodaje još da je „od jula2016. godine kompletnu imovinu koja je bila u vlasništvu Železare Smederevo preuzeo novi vlasnik, New-Silkroad Holding Co Limited iz Kine, isti je nastavio da posluje pod novim imenom GBIS Group Serbia Iron & Steel d.o.o. Beograd i redovno izmiruje svoje tekuće obaveze“.

Dug za struju je toliki bio 2016, pa 2019, onda 2021, toliko je i sada, ništa kamate, ništa javni izvršitelji, sve ono čega se običan narod užasava kada zbog neke nevolje ne uspe račune za struju na vreme da plati. Dobro, isključivanje s mreže ne dolazi u obzir, pošto je tadašnju nesrećnu Železaru kupila kineska kompanija. Država je tada velikodušno je pristala da se celokupni dugovi prebaci na firmu u stečaju. Naravno, nije dug za struju jedini, ima toga još, mimo duga za struju, procena je pre tri godine bila da Železara u stečaju duguje oko 6 i po milijardi dinara iliti 555 miliona evra.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!