Košarkaški klub Smederevo 1953 od ove jeseni ipak u višem rangu

BEOGRAD/SMEDEREVO, 2. septembar 2024 – Odlukom Upravnog odbora Košarkaškog saveza, posle odustajanja KK Radnički 1950, od naredne sezone Košarkaški klub Smederevo 1953 će se takmičiti u Prvoj regionalnoj ligi Srbije MRL Centar, u novom formatu od 16 klubova.

Imajući u vidu sportske rezultate iz prethodne sezone, kao i infrastrukturne objekte i kapacitete, uz finansijsku stabilnost kluba i izmirenja svih dosadašnjih obaveza, kako se navodi u odluci, Smederevci su dobili prednost u odnosu na KK Sevojno i KK Mileševac iz Prijepolja.

Smederevo,se nekoliko poslednjih sezona takmičilo u Drugoj MRL grupa Zapad 2 B. U dve uzastopne poslednje sezone, iako sa istim skorom kao i prvoplasirani tim, od 40 pobeda i 4 poraza, samo zbog slabijeg međusobnog koš količnika Smederevci nisu uspevali da se domognu višeg ranga.

U poslednjem pokušaju isprečio im se tim Novog Pazara 1969, a utakmica u završnici prvenstva odigrana u tom gradu na sve je ličila a ponajmanje na košarku. Pogrdno skandiranje, intervencija policije zbog ulaska publike na teren, bilo je razbijenih glava, raskrvavljenih noseva, gađanja flašama, a sudije nisu htele ili smele da prekinu susret. Tako je ovom odlukom Upravnog odbora KSS ispravljena nepravda koju su Smederevci u prošlom ciklusu takmičenja pretrpeli.

Inače, kako se navodi u dokumentaciji koja je priložena za dobijanje saglasnosti KSS, ono što je takođe prevagnulo stranu Smedereva jeste činjenica da, pored brige o seniorskom sastavu, rukovodstvo kluba posebnu pažnju posvećuje i radu sa mlađim kategorijama. U klubu je, kako se navodi, registrovano 418 igrača svih uzrasta, sa kojima u šest takmičarskih selekcija radi pet školovanih trenera, Marko Kaplarević, Ivan Mijatović, Mirjana Nedeljković, Aleksandar Janković i Duško Savić. Kao rezultat toga, klub je iznedrio i niz kvalitetnih igrača koji svoj talenat trenutno potvrđuju i u reprezentativnim selekcijama svih uzrasta Regiona centralne Srbije, pa i šire.

Kroz ovaj klub je, ni to nije bez značaja, prošao niz igrača koji su posle ostvarili zavidne karijere. Članovi Smedereva su, u različitim periodima, bili aktuelni reprezentativac Uroš Plavšić, ranije Ognjen Jaramaz, Rade Zagorac, takođe i Goga Bitadze, kao i poznati 3×3 košarkaši Strahinja Stojačić, Stefan Torbica, Nikola Lazić…

Sve to je doprinelo da Smederevo bude izabrano za člana novoformirane lige.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!