Site icon podunavlje.info

Završeno Kulturno leto, dva meseca bogatog, raznolikog programa

SMEDEREVO, 2. septembar 2024 – Jučerašnjim događanjima u Art četvrti okončano je ovogodišnje smederevsko Kulturno leto. Od 2. jula do 1. septembra, na više lokacija u gradu, smenjivali su se programi, reklo bi se, za svakog je tu bilo po nešto.

Leto, već kakvo je, ponekad nije išlo na ruku organizatorima, neki programi su morali da budu odlagani zbog vrućina, drugi su zbog najavljenih pljuskova morali da „uđu unutra“, ali to nije moglo da pokvari utisak o nikad šarenijem Kulturnom letu.

Počelo je, sada već po tradiciji, defileom kulturno-umetničkih društava, a posebno impresivna slika bila je kada se više od deve hiljade članova KUD-ova okupilo na centralnom gradskom trgu i zaigralo kolo.

Nije to bio jedini ples koji je viđen na ovom mestu – svi koji su hteli mogli su tu da se uče veštini plesanja, u nekoliko navrata, a plesne grupe različitih muzičkih opredeljenja su, takođe tu, nekoliko puta demonstrirale svoje koreografije.

Samo nekoliko desetina metara dalje, Vinski grad je bio mesto koncerata u kojima su mogli da uživaju svi koji su se u centru grada zatekli, ali i oni koji su s namerom došli da poslušaju izvođače različitih muzičkih žanrova, od tamburica, preko starogradskih pesama, španske i portugalske, do  popa i roka i evergrin muzike.

Ljubitelji sedme umetnosti su i ovog leta bili u prilici da pogledaju besplatno filmove koji su bili odabrani u okviru svojevrsnog bioskopa na otvorenom kakav je uveliko tradicionalni Patosinema. Poseban izbor bili su evropski filmovi, EuroPatosinema, a na svoje su još jednom došli fanovi japanskih crtanih na PatosANIME.

Glavi događaj kada je filmska umetnost u pitanju bilo je sedmo izdanje Dunav film festa,  koji se polako ali sigurno etablirao u prestižnu smotru kinematografije podunavskih zemalja.  Na četiri lokacije u gradu filmska publika je mogla da pogleda različita ostvarenja filmskih stvaralaca iz država kroz koje Dunav protiče. Centralno događanje bilo je u Smederevskoj tvrđavi, nekoliko filmova i serija imale su svoju premijeru pred publikom baš tu. „Dunavska lađa“, nagrada za najbolji film na festivalu, pripala je ove godine „Objašnjenju za sve“, mađarsko-slovačkoj koprodukciji, u režiji Gabora Rajsa.

Nešto ranije, Mali grad Smederevske tvrđave je bio „poprište“ još jednog događanja koje se nameće i nalazi svoje mesto na mapi brojnih letnjih muzičkih smotri u Srbiji. „Tvrđava muzike“, kako se sve to zove, u tri dana je okuplja šarenolik, zanimljiv izbor izvođača, koji se u nekim drugim okolnostima sigurno ne bi mogli naći na istom mestu, od grupe “Kal”, Ramba Amadeusa,  preko “Zoe Kida”, Ide Prester i “Lolobriđide”, Ratko Zjace – Vid Jamnik Europen Quartet-a do “Partibrejkersa”.

U ovom rezimeu dvomesečnih događanja sigurno je nešto preskočeno, toliko je toga bilo. Teško je pobrojati sve izložbe, promocije knjiga, tematske večeri i razna druga događanja, sve pod kapom Kulturnog leta. Posebno mesto ipak pripada na samom početku pomenutoj Art četvrti, koja je nedeljama, trudom entuzijasta i ljudi dobre volje, bila mesto okupljanja poštovalaca neretko alternativnih i širokoj publici ne tako čestgo nuđenih umetničkih sadržaja, performansa, radionica i izložbi, koncerata i književnih večeri.

Kada se sve sabere, gotovo da nije bilo dana kada se nešto nije dešavalo na ovogodišnjem Kulturnom letu u Smederevu, jedino kada su vremenske prilike uslovile odlaganja i pomeranja događanja. Organizatori su tako sami sebi zadali domaći zadatak za neka naredna leta.

Foto. Centar za kulturu Smederevo

Exit mobile version