Site icon podunavlje.info

Proradila obnovljena fontana „Kupačica“, uskoro će i „Grand“ kafana

SMEDEREVO, 4. septembar 2024 – Uoči početka Smederevske jeseni, kako je i obećano, proradila je fontana „Kupanje“, Smederevcima znana kao „Kupačica“, a ispred „Granda“, nekadašnje gradske kafane, koja će uskoro, kako se danas čulo, ponovo to biti.

– Pre dva meseca smo ovde najavili početak radova na najstarijoj gradskoj fontani, a danas možemo da uživamo u žuboru vode, jer je fontana, kao što smo obećali, proradila za Smederevsku jesen. Kada smo otvarali fontanu kod zgrade Parnjače, najavili smo da ćemo sve česme i fontane u gradu vratiti Smederevcima, jer su to mesta okupljanja, gde su se ljudi svojevremeno družili, odrastali, padali su prvi poljupci, lepe stvari su se događale. Imali smo obavezu da i mladim generacijama to ostavimo – rekla je, između ostalog, gradonačelnica Jasmina Vojinović, najavljujući da je sledeća fontana koja će biti rađena ona na Carini, a vrlo brzo bi fontane mogle da dobiju i neke seoske mesne zajednice.

„Kupačica“ je od polovine prošlog veka krasila trg i gradsku kafanu ispred koje se nalazi. Na žalost, u ovu kafanu poduže gosti nisu ušli, ali i to bi trebalo uskoro da se promeni. Enterijer je sređen, promenjena je rasveta, u šta su mogli da se uvere novinari koji su pozvani da uđu. Gde bi novinari nego u kafanu… Šala na stranu, ono što je izvesno jeste da „Grand“ neće biti prodat, kako se govorkalo, nego ostaje u vlasništvu grada.

– Dok sam ja gradonačelnica ovaj objekat neće biti prodat. To je kao kada biste prodali kućni prag, to je nulta tačka našeg grada i neshvatljivo je da neko pomisli da to proda. Ovu kafanu želimo da vratimo građanima Smedereva, biće data na upravljanje nekom javnom preduzeću i vrlo brzo će biti o tome doneta odluka – demantovala je gradonačelnica priče da je kafana napuštena i zapuštena kako bi je neko budzašto kupio.

Inače, kako bi rečeno, pravi naziv umetničkog dela ispred kafane „Grand“ je „Fontana kupanje“, a autor je akademski vajar Aleksandar Zarin, kasnije profesor, pa i, kraće vreme, dekan Fakulteta likovnih umetnost u Beogradu.

Zarin je u Smederevu proveo ratne godine, njegovi su u Smederevo doselili 1941, kada mu je otac dobio posao u fabrici vagona, u kojoj će potom i Aleksandar raditi. Po završetku rata 1946. upisao je Likovnu akademiju, diplomirao je 1950. i već tada se dokazao kao vajar velikih dometa.

Skulptura, koju Smederevci, kako takođe bi rečeno, popularno zovu „Kupačica“, nastala je i na ovo mesto postavljena 1958. i to je bilo, na neki način, njegovo oduživanje za vreme provedeno u ovom gradu.

„Kupačici“ je, evo, vraćen nekadašnji sjaj, ako se nekom čini da ga je i previše, misli se toga – sjaja, objašnjeno je da je sve rađeno pod budnim okom stručnjaka Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture i da će brzo, možda već za mesec dana, patina učiniti svoje i „Kupačica“ će biti kakva je nekad bila.

Još samo i ovo, tadašnjem hotelu ispred koga je skulptura postavljena, desetak godina pre toga vraćeno je staro ime – „Grand“. Naime, vremenom se zaboravilo, ali po nacionalizaciji hotela, 1946. promenjeno mu je ime, zvao se prvo „Sutjeska“, a potom i „Moskva“. Onda je došla 1948, raskid sa Informbiroom, pa su nazivi koji su asocirali na period ljubavi sa bratskim SSSR-om masovno menjani.

„Grand“ odavno nije hotel, ali je poduže bio gradska kafana, onakva kakvu su znale generacije Smederevaca, koji su proteklih nekoliko godina sa setom pogledavali u zatvoreni objekat. Eto, sada bi i to trebalo da se promeni, da ponovo oživi za mnoge Smederevce rođene u različitim dekadama prošlog veka jedno od nekoliko takvih kultnih mesta koje ovaj grad ima.

Exit mobile version