Izložba „Saveznici“ povodom 80 godina od bombardovanja Smedereva

SMEDEREVO, 5. septembar 2024 – Ispred Istorijskog arhiva u Smederevu u Ulici kralja Petra prvog, u okviru programa Smederevske jeseni, postavljena je izložba „Saveznici“, a povod je osamdeset godina od savezničkog bombardovanja grada.

Na izložbi, čiji su autori Neda Mirić, arhivista i Slaviša Perić, istoričar, predstavljena su dokumenta, fotografije i opisi tri saveznička bombardovanja u junu, julu i septembru 1944. godine.

„Savezničko bombardovanje Smedereva 1944. godine predstavlja tragičnu epizodu u istoriji Grada i Drugog svetskog rata u Kraljevini Jugoslaviji. Iako su napadi imali za cilj oslabljivanje nemačkih okupacionih snaga, civilno stanovništvo je platilo visoku cenu, naime u samo u Matičnoj knjizi umrlih crkve Svetog Velikomčenika Đorđa u Smederevu upisano je 73 lica koja su svoj život izgubila tokom savezničkog bombardovanja. Razaranja i ljudski gubici ostavili su duboke rane koje su bile prisutne decenijama dok je sećanje na tragične događaje iz 1941. i 1944. godine ostalo je živo u kolektivnom pamćenju stanovništva.“

Postavka će biti tu do 15. septembra.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!