Besplatni preventivni pregledi u nedelju u svim domovima zdravlja

6. septembar 2024 – Akcija besplatnih preventivnih pregleda, koja se sprovodi su ciljem rane dijagnostike i promocije prevencije bolesti, biće nastavljena u nedelju, 8. septembra u velikom broju zdravstvenih ustanova u Srbiji, među kojima su i Dom zdravlja u Smederevu, Opšta bolnica „Stefan Visoki“ i Dom zdravlja u Smederevskoj Palanci, Dom zdravlja u Velikoj Plani i Dom zdravlja u Kovinu. Evo kada, gde i šta će u ovim zdravstvenim ustanovama moći da se pregleda:

SMEDEREVO

U nedelju 8. septembra 2024. godine, u periodu od 8 do 17 časova, u Domu zdravlja Smederevo radiće se preventivni pregledi za odraslo stanovništvo preko 40 godina starosti. Svi zainteresovani se mogu javiti u prizemlju Doma zdravlja Smederevo u navedenom terminu.

Radiće se merenje krvnog pritiska, EKG, ultrazvuk abdomena i davaće se uputi za laboratorijske analize u Opštoj bolnici Smederevo za krvnu sliku, glikemiju i određene tumor markere.

Takođe istog dana u prostorijama Dečijeg i Školskog dispanzera radiće se sistematski pregledi predškolske i školske dece.

Svakome ko se odazove na pregled biće izmeren krvni pritisak, biće urađen i elektrokardiografski pregled srca (EKG), a određivaće se i vrednost šećera u krvi (merenje glikemije).

SMEDEREVSKA PALANKA

U Zdravstvenom centru Smederevska Palanka (Opšta bolnica „Stefan Visok“i i Dom zdravlja Smederevska Palanka) Zainteresovani građani će u nedelju od 8 do 17 časova moći da se pregledaju bez uputa i bez zdravstvene knjižice.

Građani će se javljati na prijemni šalter opšte bolnice, odakle će biti usmereni u ATD doma zdravlja i bolničku laboratoriju gde će se vršiti svi navedeni pregledi. Pregledi će se obavljati u ultrazvučnom i rendgen kabinetu Doma zdravlja Smederevska Palanka, smeštenim u prostorijama nekadašnjeg ATD-a (iza bolnice), kao i u laboratoriji OB Stefan Visoki.

Tom prilikom, svi građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da besplatno obave pregled pluća (pregled pulmologa i rendgen pluća), i urade tumor markere CEA (CEA), CA19-9 (CA19-9) i AFP (Alpha Fetoprotein). Građani će i ovoga puta moći da urade i ultrazvučni pregled abdomena kao i kompletnu krvnu sliku u laboratoriji.

Pored toga, i ove nedelje, zbog velikog interesovanja roditelja, biće organizovani i sistematski pregledi dece predškolskog i školskog uzrasta, u cilju što ranije dijagnostike svih eventualnih nepravilnosti u rastu i razvoju najmlađih, i blagovremene korekcije istih.

VELIKA PLANA

U nedelju 8.9.2024. godine, u periodu od 8 do 17 časova, u Domu zdravlja u Velikoj Plani biće organizovani preventivni pregledi, a svi građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da bez zakazivanja besplatno obave opšti pregled (EKG, TA), nivo glukoze u krvi i kompletnu krvnu sliku kao i da urade tumor markere CEA (CEA), CA19-9 (CA19-9) i AFP (Alpha Fetoprotein), a prema indikacijama i ultrazvučni pregled abdomena i snimanje pluća.

Pored toga, biće organizovani i sistematski pregledi dece predškolskog i školskog uzrasta (TT, TV, BMI, opšti pedijatrijski pregled, pregled lokomotornog sistema), i prema indikaciji radiće se kompletna krvna slika, nivo glukoze u krvi kao i eho abdomena, a sve u cilju što ranije dijagnostike svih eventualnih nepravilnosti u rastu i razvoju najmlađih, i blagovremene korekcije istih.

Snimanje pluća će se obavljati do 13 časova

U laboratoriji će se uzorkovati krv do 14 časova.

Odrasli pacijenti će se javljati kod dežurnog lekara u službi opšte medicine, a deca u službi pedijatrije.

KOVIN

U kovinskom Domu zdravlja, u nedelju od 8 do 17 časova, sadržaj preventivnih pregleda čine:

– Fizikalni pregled, EKG, merenje krvnog pritiska – Auskultacija pluća od strane pulmologa/interniste tako da, ako postoji suspektan nalaz, osoba se onda upućuje za RTG pluća

– Ultrazvuk abdomena – KKS, ŠUK, tumor markeri za žene i muškarce

– Pedijatrijski pregled dece po sistemima (ukoliko roditelji žele, može im se uraditi i KKS, urin) i ukoliko ima potrebe, upućuje se na dopunske preglede Pregledi se obavljaju u Službi opšte medicine u Kovinu, pedijatrije, biohemijske laboratorije, interne medicine dok se ultrazvučna dijagnostika obavlja u Kabinetu za rendgen i ultrazvučnu dijagnostiku.

Foto/ilustracija: pixabay.com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!