Ponovo se prodaje Jugoslovensko rečno brodarstvo, ali sada upola cene

11. septembar 2024 – Ministarstvo privrede objavilo je danas novi javni poziv za učešće u postupku privatizacije Jugoslovenskog rečnog brodarstva. Pošto je prethodni pokušaj prodaje propao, preduzeće se sada nudi po polovini procenjene vrednosti kapitala, odnosno po ceni od 10,91 miliona evra. Naime, po oglasu koji je objavljen 13. avgusta, a pre nekoliko dana taj postupak je proglašen neuspešnim, jer nije dostavljena nijedna ponuda, početna cena za 100 odsto procenjene vrednosti kapitala bila je 21.824.311,07 evra.

Sada je predmet prodaje paket akcija sastavljen od 1.804.179 u vlasništvu Srbije, što predstavlja 99,9831 odsto ukupnog kapitala JRB-a.

Prema izveštaju ovlašćenog procenitelja, ukupna procenjena vrednost kapitala JRB-a na dan 31. decembar 2023. godine iznosi 21,83 miliona evra.

Pravo da učestvuju u postupku imaju domaće firme koje su podnele zahtev za otkup prodajne dokumentacije, potpisalo ugovor o čuvanju poverljivih podataka i otkupilo prodajnu dokumentaciju i koje ispunjava sledeće kvalifikacione uslove:

  • da su samostalno ostvarile poslovni prihod u 2023. godini u iznosu od najmanje dve milijarde dinara,
  • da su samostalno ostvarile poslovni i neto dobitak u 2023. godini,
  • da u svom vlasništvu imaju najmanje deset registrovanih plovila u Srbiji, za koje Svedočanstvo o sposobnosti broda za plovidbu nije izdato nakon 31. decembra 2023. godine.

Pravo na učešće u postupku ima i konzorcijum domaćih pravnih lica u kojem jedan član ispunjava kvalifikacione uslove i čiji je jedan član podneo zahtev za otkup prodajne dokumentacije, potpisao ugovor o čuvanju poverljivih podataka i otkupio prodajnu dokumentaciju.

Zainteresovano mogu da podnesu prijave najkasnije do 2. oktobra 2024. godine, do 12 časova.

Inače, na sajtu JRB navodi se da je to preduzeće ubedljivo prvo na tržištu domaćeg rečnog transporta, dok je peto najveće preduzeće koje plovi Dunavom.

Od 2010. godine preduzeće je u rukama države, nakon raskida ugovora sa kompanijom EDDSG, a ovo je trei pokušaj prodaje JRB, prvi je bio još 2008.

Foto/ilustracija: Jugoslovensko rečno brodarstvo

Skorašnji članci

error: Content is protected !!