Site icon podunavlje.info

Inflacija u stagnaciji; u avgustu ostala ista kakva je bila u julu – 4,3 posto

12. septembar 2024 – Potrošačke cene u avgustu 2024. godine, u poređenju sa istim mesecom prethodne godine povećane su za 4,3 odsto, saopštio je danas Republički zavod za statistiku. To praktično znači da je međugodišnja inflacija u avgustu ostala na istom nivou kao što je bila u julu, kada je takođe iznosila 4,3 odsto.

U poređenju sa julom ove godine cene su u proseku više za 0,4 odsto, navodi se u istom saopštenju Republičkog zavoda za statistiku.

Posmatrano po različitim grupama proizvoda i usluga, može se videti da su cene u grupi „hrana i bezalkoholna pića“ u proseku veće za 2,8 u odnosu na avgust 2023. godine. Od toga, cene mesa su u proseku veće za 4,1, cene ribe za 3,6 odsto, ulja i masti za 3,5, a voća za 9,8 odsto u odnosu na prošli avgust. S druge strane cene povrća su avgustu u proseku bile niže za 9,6 odsto u odnosu na lane.

Najveće poskupljenje beleži se kod šećera, džema, meda i čokolade, u avgustu je zabeležen međugodišnji rast cena tih proizvoda od 12,3 odsto, u proseku.

Cene u grupi „alkoholna pića, duvan i narkotici“ u proseku su veće 8,7 odsto, a u grupi „odeća i obuća“ za 4,6 odsto, kada se porede avgust ove i prošle godine.

Cene u grupi „stanovanje, voda, električna energija, gas i ostala goriva“ više su za šest procenata u odnosu na lane, dok su restorani i hoteli u avgustu u proseku bili skuplji za 9,2 odsto u odnosu na avgust prošle godine, navodi se u saopštenju RZS.

Exit mobile version