Pozorištu PATOS Specijalna nagrada žirija na Juventafestu u Sarajevu

12. septembar 2024 – Predstava smederevskog pozorišta PATOS „2100: Skaska o Aski“, na 12. Juventafestu u Sarajevu dobila je Specijalnu nagradu žirija, koju su činili jugoslovenska i hrvatska glumica Ksenija Pajić, bosanskohercegovački glumac i književnik Benjamin Bajramović i dramski pisac Dragan Komadina.

„Specijalnu nagradu žirija dobija predstava koja je, u iznimno angažiranom i promišljenom konceptu, glumački razigrano i precizno, dramaturški isporučeno čvrsto i dosledno, ponudila viziju svijeta u kojem je zabranjena igra, ples, odnosno umetnost općenito. To je uznemirujuća slika naše budućnosti i pokazatelj osviještenosti, duha i kreativnosti naših mladih Smederevaca.“, obrazloženje je žirija za ovu nagradu.

Predstavu su izveli mladi glumci pozorišta Janja Sikimić, Bojana Ristić, Natalija Jovanović, Mila Živković, Lola Kostevski, Milica Jeremić i Sergej Čuljković. Grupu je vodila glumica i dramska pedagoškinja pozorišta, Ana Ivanković.

„2100: Skaska o Aski“ je režirala Sanja Krsmanović Tasić uz originalnu muziku Jugoslava Hadžića, a koju izvodi Orkestar Svetlost.

Smederevska publika će imati priliku da je pogleda i u novoj 38. PATOS pozorišnoj sezoni.

Foto:  Davud Zaimović/Juvenafest

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!