Šta se događa sa tenderom za obnovu mosta između Smedereva i Kovina

13. septembar 2024 – U decembru prošle godine Javno preduzeće Putevi Srbije objavilo je tender za rehabilitaciju mosta preko reke Dunav na državnom putu I-B reda br. 14 između Smedereva i Kovina. Radovi ne da nisu počeli nego se ne nazire ni kad bi mogli da krenu, a sve zbog odluke da ne bude izabran najpovoljniji ponuđač i posledične žalbe neizabranih ponuđača/izvođača radova, kojima svojim rešenjima daje za pravo Komisija za zaštitu prava u postupku javnih nabavki.

Prvobitni rok za prijavljivanje po onomad raspisanom tenderu  bio je 29. januar, a potom je na portalu javnih nabavki objavljeno da je produžen, da bi u maju, kao, bio izabran izvođač. A onda su stigle pomenute žalbe i rešenja Komisije za zaštitu prava.

O čemu se radi?

Naime, Javno preduzeće Putevi Srbije objavilo je tada, u maju, odluku o izboru grupe izvođača radova na rehabilitaciji mosta na Dunavu između Smedereva i Kovina. To su „West gradnja“ iz Šapca i „Srbija auto-put“ iz Beograda, koji su ponudili da taj posao urade za milijardu 398 miliona 962 hiljada i 924,50 dinara bez PDV-a. Vrednost radova je prilikom raspisivanja tendera  procenjena na jednu milijardu i 560 miliona dinara bez PDV-a, dakle nešto više od 15 miliona evra sa porezom.

Po tekstu javne nabavke, podsećamo, u pitanju je kompletna rekonstrukcija, od prilazne betonske konstrukcije i čeličnih stubova, preko uklanjanja asfalta i postavljanja novog, dilatacionih stubova i rešetki, do osvetljenja i signalizacije.

Ali… Izabrana ponuda nije, sudeći po samoj odluci JP Putevi Srbije, bila najpovoljnija po iznosu cene radova. Za oko 12 miliona dinara nižu ponudu imala je grupacija koju čine „Jadran“  iz Beograda, „Čelik“ iz Bačkog Jarka i „MDJ most – NS“ iz Novog Sada. Njihova ponuda je imala određene manjkavosti, neispunjavanje pojedinih uslova, pa se komisija odlučila za sledeću po vrednosti, barem je tako pisalo u odluci koju potpisuje Zoran Drobnjak kao v.d. direktora JP Putevi Srbije.

Sledi žalba neizabranih ponuđača/izvođača radova, koju Komisija za zaštitu prava u postupku javnih nabavki pozitivno rešava. Prvo u julu, a pre nekoliko dana je naložila da pomenutom konzorcijumu JP Putevi Srbije , onim neizabranima, isplati svotu od milion i 200 hiljada dinara na ime troškova zaštite prava, kao i da „postoji zakonski osnov za poništenje odluke o javnoj nabavci…“. Dakle, idemo iz početka. Naravno, ako se JP Putevi Srbije ne žale na ovu odluku, za šta imaju 15 dana. Što takođe nije nemoguće.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!