Site icon podunavlje.info

Boris napravio čudo – u gornjem toku Dunava vanredno stanje

14. septembar 2024 – Ciklon Boris doneo je već drastičnu promenu vremena, a najavljuju se i poplave u srednjoj Evropi. Na najvećem udaru su Poljska, Češka, Slovačka, Austrija i Hrvatska, a značajne padavine se očekuju i u Srbiji. Zbog poplava koje prete, pogotovo u gornjem toku Dunava, vlasti Austrije su naložile podizanje barijera, a vojska će biti u pripravnosti zbog bujica.

Padavine izazivaju zabrinutost zbog mogućih velikih poplava, posebno u oblastima koje su opustošene 2013. Tada je reka Dunav nabujala do rekordnih nivoa, uzrokujući štete u Nemačkoj, Austriji i Slovačkoj.

Hitne službe u Austriji su spremne za naredne dane, saopšteno je, jer će nevreme trajati tokom  vikenda u celoj zemlji. Predviđene obilne padavine iznad Austrije već su dovele do prvih zatvaranja puteva. Od juče ujutro do nedelje uveče trajaće prekid svih putničkih plovidbi na Dunavu kod Beča, a ukinuta je železnička veza za sve nacionalne, međunarodne i noćne vozove, saopštio je u četvrtak OBB, Austrijska železnica.

U Hrvatskoj se reka Sava izlila iz korita u Zagrebu, gde je samo tokom jednog jutra palo 50 litara kiše po metru kvadratnom.

Što se nas tiče, Republički hidrometeorološki zavod  upozorio je na naoblačenje s kišom i lokalnim plјuskovima sa grmlјavinom, koje će prvo zahvatiti Bačku, Srem, zapadnu i jugozapadnu Srbiju, a zatim će se brzo premeštati dalјe na istok.

Intenzivnija kiša očekuje se od subote uveče prvo u Vojvodini, a u nedelјu zatim i u centralnim krajevima Srbije. Duvaće umeren i jak zapadni i severozapadni vetar, u nedelјu u Vojvodini i sa udarima olujne jačine. Količina padavina na severu zemlјe iznosiće od 20 do 40 mm za 24 sata.

Prognoziraju takođe da će u narednih deset dana vodostaji na Dunavu biti u većem porastu, prvo do Novog Sada, a kasnije i nizvodno.

Exit mobile version