Site icon podunavlje.info

Da li će sve pozajmice između fizičkih lica morati da se overe kod notara

14. septembar 2024 – Vlada Srbije usvojila je protekle nedelje Predlog o dopuni Zakona o javnom beležništvu. Budući da u pravnom sistemu Srbije ne postoji obaveza sačinjavanja ugovora o zajmu u novcu u formi javnobeležničke isprave, većina ovakvih transakcija između fizičkih lica nevidljiva je za kontrolni aparat tokova novca, glasilo je objašnjenje iz Vlade.

Obavezan ugovor bi se, kako se navodi, uveo radi finansijske discipline i pravne sigurnosti. Javni beležnici bi, kao nosioci javnih ovlašćenja, potvrđivanjem ovih ugovora privatne isprave prevodili u javne, pri čemu bi bio ustrojen i registar takvih ugovora radi kontrole i uvida Uprave za sprečavanje pranja novca u realnom vremenu.

Šta to u praksi znači? Da li ovom izmenom Vlada i država žele da „stanu na rep“ pranju novca? Teško. Da je tako verovatno bi se pozabavili činjenicom da se više od 80 posto nekretnina u Srbiji kupuje za keš. I mala deca znaju da je to najlakši način pranja novca koji je ko zna kako i gde stečen.

Da li na ovaj način objavljuju rat zelenaštvu? I to teško. Ko je ikada uzimao novac „pod kamatu“ od drugih „fizičkih lica“, kako ih zakon predstavlja, zna da se to i radi zato što su iscrpljene sve druge mogućnosti, uključujući pozajmice od rodbine i prijatelja. Koje bi, opet po ovom zakonu, morali da overe kod beležnika.

Da li se na ovaj način ide na ruku bankama, da budu jedini izvor novca za maločas pomenute nevoljnike? To je tek teško. Procedura odobravanja kredita ostaje ista, po njih nimalo povoljnija, da imaju ikakve šanse da ih dobiju valjda bi prvo tamo otišli.

Priča je i da se ovim staje na put zalagaonicama, koje su, mimo svih pravila, na sebe preuzele taj posao i na svoj način, ma koliko to bilo van zakonskih okvira, smirivale potražnju za kešom sirotinje raje. Daš čekove ili daš robu određene vrednosti, pa ako kad ti istekne rok otkupiš – dobro, ako ne – opet dobro. Zalagaonica ne gubi. Ali ovde je uglavnom reč o relativno malim iznosima, koje ove izmene ne prepoznaju. Nije to.

Pa šta je onda razlog? Čini se da će jedino profitirati javni beležnici. Mada… Biće zanimljivo videti posle izvesnog vremena koliko se broj overenih ugovora o pozajmicama povećao. Bilo ih je verovatno i do sada, pogotovo kada su veći iznosi u pitanju, a da će ih sada biti više, to sigurno. Jer, ima ljudi koji se, ma i na svoju štetu, drže zakona, što bi rekao pokojni Broz, „k’o pijan plota“. Samo, koliko je takvih, e to treba da se vidi.

Zakon je tu pa izvol’te. Malo je verovatno da su zbog njegovih izmena štrecnuli „perači novca“, zelenaši, zalagaonice, o bankama i da ne pričamo, njih to ne dotiče. A i što se običnog naroda tiče, nigde ne piše šta biva ako vas u’vate da ste od komšije ili kuma pozajmili pare. Pazite samo da ne bude više od 10 ‘iljada evra odjednom, koliko se izmenama navodi.

Foto/ilustracija: pixabay.com

Exit mobile version