Site icon podunavlje.info

Evropa pod vodom, reke se izlivaju, u Rumuniji petoro stradalo

16. septembar 2024 – Ciklon Boris se ne smiruje, a najviše su na udaru zemlje središnjeg dela kontinenta.  U Austriji, Češkoj, Slovačkoj i Poljskoj je vanredno stanje, a prema poslednjim podacima, u Rumuniji je od posledica poplava nastradalo petoro ljudi, oko 5.000 kuća je oštećeno.

Kod Beča su se izlili Dunav i reka Vin, potopljen auto-put, oko 4.000 domaćinstava u Štajerskoj je bez struje, a hidrolozi najavljuju da vrhunac poplava tek dolazi. U višim predelima zemlje pao je sneg, ponegde je već dostigao visinu od metra, a samo pre para dana tu je bilo I svih 30 stepeni.

Prema objavljenim podacima, u Rumuniji je od posledica poplava nastradalo petoro ljudi, a oko 5.000 kuća je oštećeno.

U Češkoj je gotovo 50.000 kuća bez struje, saopšteno je iz češke elektrokompanije „ČEZ“, a bolnica u Brnu je evakuisana.

U Bratislavi, glavnom gradu susedne Slovačke, proglašeno je vanredna situacija. Zvaničnici u Slovačkoj upozorili su na opasnost od poplava u Bratislavi zbog nabujalog Dunava.

U Poljskoj je od petka ujutro, na jugozapadu Poljske palo je više kiše nego tokom takozvane milenijumske poplave 1997. jedna osoba se utopila, a 1.600 ljudi je evakuisano u okrugu grada Klocka,  lokalne reke su dostigle rekordni vodostaj i izlile se u nekoliko opština posle višednevnih padavina.

Sneg pada i u višim delovima Švajcarske, a Mađarska očekuje narednih dana rekordan vodostaj Dunava.

Što se nas tiče, Republički hidrometeorloški zavod najavljuje da će na Dunavu narednih dana vodostaji biti u većem porastu. Dostizanje i prevazilaženje granica redovne odbrane od poplava očekuje se kod Bezdana 19/20. septembra, kod Apatina 20/21. septembra, a kod Bogojeva i Novog Sada 21/22. septembra sa tendencijom dalјeg porasta.

Exit mobile version